134 депутати от четворната коалиция закриха на първо четене спецправосъдието

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС изтъкна, че това ще доведе до недоволство и отводи сред тези магистрати

Гласуване в Народното събрание, гласуване с пулт
Гласуване в Народното събрание, гласуване с пулт Източник: Zonanews

От ГЕРБ и ДПС заявиха позицията си, че реформата по никакъв начин не подобрява правната уредба, не е обмислена по същество и ще доведе единствено до хаос в системата. След два часа обсъждане депутатите закриха на първо четене спецправосъдието.

 

Промените в Закона за съдебната власт, внесени от правителството, с които се закрива спецправосъдието, бяха приети с гласовете на 134 депутати от управляващото монзинство, 73-ма от ГЕРБ/СДС и ДПС  бяха против, нито един въздържал се, и предизвикаха поредната размяна на реплики между управляващи и опозиция.

 

Това е първа крачка към закриването на специализираните съд и прокуратура, което е един от основните приоритети на управляващата коалиция. От ГЕРБ и ДПС заявиха позицията си, че реформата по никакъв начин не подобрява правната уредба, не е обмислена по същество и ще доведе единствено до хаос в системата.

 

"Така каза вашият премиер Кирил Петков. Всъщност той каза: нашата роля е да сложим наши хора в прокуратурата. Вие закривате специализираното правосъдие, за да може да създадете ваш механизъм и да викате във вашите кабинети, на ваше разположение разследващи полицаи", заяви депутатът от ГЕРБ Николина Ангелкова.

 

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС изтъкна, че управляващите създават изцяло нова процедура по преназначаване на съдиите, работещи сега в спецправосъдието. И предупреди, че това ще доведе до недоволство и отводи сред тези магистрати. Резултатът от това ще бъде забавяне на делата, по които са работили, заяви Каназирева. Така се рискува да изтекат давностните срокове по разглежданите престъпления.

 

По думите й, с прехвърлянето на делата на регионално ниво управляващите поемат "огромен лобистки и корупционен риск", тъй като в местните общности, където организираната престъпност има изградени контакти, разкриваемостта на криминалните деяния ще бъде по-ниска.

 

Според Каназирева същото ще се случи и с делата с трансграничен характер, при които окръжните съдилища, като териториално ограничени органи, ще се справят по-лошо от специализираните, които имат национален обхват. "Това не е съдебна реформа. Вие не предлагате абсолютно нищо ново, а връщате една стара правна уредба, която назад в миналото е доказала, че не е ефективна", обобщи тя позицията на ГЕРБ-СДС.

 

От ДПС обявиха, че управляващите не са успели да докажат, че предлаганата структурна промяна ще подобри правораздаването в България. Депутатът от движението Александър Несторов напомни, че именно спецпрокуратурата е поръчала на Агенцията за държавна финансова инспекция да изготви доклада, който правителството използва като довод за атаките си срещу ГЕРБ-СДС.

 

"Това, което правим, директното закриване, лъха на саморазправа и не бих искал да мисля за много по-тежки неща като възможност за определени дела срещу конкретни хора да не стигнат до присъда, но аз считам, че закриването е грешка и абсолютно политическо решение", посочи на свой ред Цветан Енчев от ДПС.

 

В отговор Петър Куленски от "Продължаваме промяната" мотивира поправките с обяснението, че вече няколко години спецправосъдието не е постигнало особени резултати и е обслужвало единствено бившите управляващи:

"Закриваме специализираното правосъдие, колеги, защото то не успя да се справи със своята задача - да се бори с тежката организирана престъпност и корупцията по високите етажи на властта, не само това, то се превърна в заплаха за върховенството на правото в България, превърна се в бухалка срещу неудобните политически и бизнес опоненти на бившата власт".

 

Поправките предвиждат още да отпаднат кариерните бонуси за членовете на ВСС, за главния инспектор и инспектората към ВСС.

 

"Позицията на БСП е за закриване на специализираните съдилища. Тя е последователна не само, защото е записано в коалиционното споразумение, не само, защото сме поели такъв ангажимент пред избирателите си. Още при създаването му ние сме възразили, че специализацията по отношение на субекта, а не предмета е безплодна, тя няма да даде резултат", заяви секретарят на парламентарната група на БСП Явор Божанков по време на дебатите за закриване на специализираното правосъдие.

 

По-рано в кулоарите на Народното събрание лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията му ще подкрепи закриването на спецправосъдието. Той обаче подчерта, че от "Възраждане" са внесли законопроекти, които обаче са останали неразгледани. Костадинов определи това като двоен стандарт. По думите му се търси реформа, но когато "Възраждане" направи предложение се бяга от него.

 

Специализираното правосъдие беше създадено от ГЕРБ преди десетилетие с идеята да му бъдат възложени делата, свързани с борбата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Противниците му обвиняваха бившите управляващи, че са превърнали тези правосъдни органи в средство за натиск.

 

Позицията на правосъдното министерство, което изготви законопроекта, е, че спецправосъдието не е постигнало поставените пред него задачи. Затова трябва да бъде закрито, а делата по престъпленията, по които работеше, вече да се водят в окръжните и районните съдилища.

 

Спецмагистратите реагираха на инициативата, като обявиха законопроекта за противоконституционен. А главният прокурор Иван Гешев предрече, че ако предложението влезе в действие, ще се стигне до криза във върховенството на закона.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени