15-годишен сириец от центъра в Харманли е сред задържаните за катастрофата в Бургас

Обръщали сме се с писмо към г-н Рашков за жандармерия, която да охранява центъра, заяви Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците

Регистрационно-приемателен център-Харманли
Регистрационно-приемателен център-Харманли Източник: БГНЕС

Единият от тримата сирийци задържани за катастрофата с автобус с мигранти в Бургас е непълнолетен. Той е на 15 години. "Казва се Омар и е част от бежанския център в Харманли. Установено е, че е напуснал центъра на 22 август. Констатирано е, че има 2 или 3 излизания и няма завръщане до два-три дни. Уведомена е полицията, за да се обяви за издирване", заяви Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците, съобщава БНТ.

 

По думите ѝ от 22 август мъжът не се е връщал в центъра и не се знае къде е той, не е ясно и дали той е управлявал автобуса, малолетен е, на 15 години. Бил е придружен с двама братя, пълнолетни, но следите им се губят от март месец.

 

"Момчето е подало молба в началото на юни за събиране на семейство, родителите му са в Турция, на 23 юни е получил разрешение за събиране. След създалите се обстоятелства тази процедура ще бъде прекратена", допълни Мариана Тошева.

 

Тя уточни, че всяка вечер след 22 часа, след като се затвори центърът, се проверява дали всички хора са в стаите си или на територията на центъра. "Има 700 човека в центъра. Другото лице, за което ни съобщиха е, че през 2014 година бежанец с хуманитарен статут от Сирия, последен известен адрес някои казаха, че е в София, други казаха Стара Загора, той не е регистриран в някой от центровете", коментира тя.

 

"Обръщали сме се с писмо към г-н Рашков за жандармерия, която да охранява центъра. Има 700 човека на голяма площ и 10 охранителя за цялата нощ. Присъствие на жандармерия в предишни години е доказвало своята ефектвност, с цел трафиканти да не доближават центъра, да няма късни прибирания и опити да се влезе, има пролуки в оградата, отнякъде може някой да влезе", добави Мариана Тошева.

 

Димитър Киров, заместник-председател на Държавната агенция за бежанците, заяви, че всяка сутрин се прави оглед на местата за настаняване. "При отсъствие повече от 48 часа тяхната процедура може да бъде прекратена. Две лица отсъстват в момента, които не са се завърнали, но не са изтекли 48 часа от тяхното не прибиране в центъра", допълни Димитър Киров.

 

"Разговаряно е за присъствие на жандармерия, която да контролира сигурността в бежанския център. Има 24 процента увеличение на бежанския натиск", каза още Минко Ангелов, областен управител на Хасково.

 

Припомняме, че около 5.00 часа тази сутрин автобус с мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на преследване с полицията в Бургас. Загинаха двама полицаи, преследвали автобуса с мигранти.

 

Общо петима са вече задържаните след тежкия инцидент от днес, при който загинаха двама служители в Бургас.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени