18 сигнала срещу главния прокурор и неговите заместници са подадени по механизма за разследване

По 4 има постановен отказ от разследване, шест са препратени на други органи

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов Източник: ПРБ

Общо 18 сигнала срещу главния прокурор или негови заместници са били подадени по специалния механизъм за тяхното разследване от неговото създаване миналия май. Само по един от тях прокурор Даниела Талева е започнала разследване, което в последствие е било прекратено, става ясно от отчета, предоставен от нея на Прокурорската колегия.

В днешното ѝ заседание се включи и временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, който представи доклада за работата на държавното обвинение през 2023 година и поиска нови законодателни промени.

Няма конкретика по сигналите, освен кратка информация за съдбата на 11 от тях. По 4 има постановен отказ от разследване, шест са препратени на други органи, защото не са били от компетентността на разследващия главния прокурор и неговите заместници, този, по които Талева е работила е бил прекратен поради липса на престъпление. Какъв е статутът на останалите 7 - от съобщеното на заседанието на Прокурорската колегия не стана ясно, пише БНР.

От публична информация се знае, че преди време Талева отказа да работи по сигнал за имотни сделки на роднини на Борислав Сарафов, но и че го проверява по изпратени от Софийската районна прокуратурата материали, отделени от мегааферата "Осемте джуджета".

Днес без дебат и в рамките на 15-ина минути временно изпълняващият функциите главен прокурор представи пред кадровиците основни данни от доклада за работата на държавното обвинение през 2023 година - годината, в която ВСС за първи път прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев и функциите му пое самият Сарафов. Гласуването на отстраняването на Гешев беше точно на днешния ден.

Пред избралите го Сарафов поиска промени в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, за да се коригира изместената пред годините от законодателя тежест на правомощията на правата на обвиняемия за сметка на пострадалия. Очерта също приоритети на прокуратурата до края на годината.

"На първо място това ще бъдат целенасочени усилия за ефективно провеждане на наказателните производства, с акцент престъпления с причинена смърт. В това число и транспортни престъпления. На следващо място делата за организирана престъпност, на следващо място за корупционните престъпления, за домашното насилие, за престъпления от омраза и за изпиране на пари и финансиране на тероризъм", посочи той.

Прокурорската колегия днес избра Емилия Русинова за временно изпълвяваща функциите апелативен прокурор на София. Името ѝ излезе в разследването на АКФ "Осемте джуджета" като чест на гост на собственика на вече несъществуващото едноименно заведение - Петьо Петров, по прякор Петьо Еврото. Русинова ще остане до поста до избор на титулярен ръководител.

 

Още от "Закон и ред"

Не охранител, а полицай е раздробил челюстта на 19-годишния младеж на плаж "Градина", побоят – заради парче пица

По думите на Кангалджиев потърпевшите днес са се явили в полицейското управление в Бургас и са разпознали "по категоричен начин" полицейският служител на име Христо Петров

Прочетете повече прочетете повече

Четирима подсъдими са осъдени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел

С помощта на чужди граждани е трябвало да набира мигранти и да им осигурява незаконно подслон и транспорт във вътрешността на страната до превеждането им към други държави

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени