924 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция, са образувани през април 2024 г.

Показва анализ на Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР

Министерство на вътрешните работи (МВР)
Министерство на вътрешните работи (МВР) Източник: Zonanews

771 досъдебни производства сре

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ


щу организирани престъпни групи и лица за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, и 153 досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция са образувани в периода 1-30 април 2024 г. Това показва ежемесечният анализ на данните за работата на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването на този род престъпления.

 

В резултат на съвместната работа на прокуратурата и МВР са проведени 505 специализирани полицейски операции за противодействие на незаконната миграция и 462 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици.

 

 

Анализът показва, че образуваните досъдебни производства, свързани с незаконната миграция, през април т.г. са с 16 повече в сравнение с месец март 2024 г.

 

875 са лицата, задържани за производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества. Разкрити са и 8 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества.

 

Сред по-характерните случаи е разследването за близо 403 кг хероин, открити на 20.04.2024 г. при проверка на ГКПП Капитан Андреево в товарен автомобил, влизащ от Република Турция. В средата на април т.г. бе проведена и специализирана операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества в районите около училищата в гр. София. При нея са проверени 295 лица за притежание на наркотични вещества и субстанции, образувани са 39 досъдебни производства.

От общо 266 задържани незаконно пребиваващи граждани на трети страни, най-много са задържани от СДВР - 88, ОДМВР Стара Загора - 55 и ОДМВР Пловдив - 51 лица.

 

За периода 1-30 април 2024 г. са влезли в сила 358 съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 134 съдебни акта за престъпления по чл. чл. 279, 280 и 281 от НК - незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната.

 

Специализираното междуведомствено звено бе създадено със съвместна заповед между Прокуратурата на Република България и Министерството на вътрешните работи през август 2023 г. с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата в Бургас и ГДБОП неутрализираха престъпно сдружение, занимаващо се с разпространение на метамфетамин, мари

Задържаното количество високорискови наркотични вещества е над 12 килограма марихуана, около 2,3 килограма метамфетамин и 30 грама кокаин

Прочетете повече прочетете повече

Обобщена информация за нарушения и престъпления, свързани с изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите, са разпределени както следва: АП-София - 34; АП-Бургас – 27; АП-Пловдив - 5; АП-Варна – 23; АП-Велико Търново - 8

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени