Административният съд отмени решението на ЦИК за общото отчитане на гласовете от машините и бюлетините

Според съда решението на ЦИК противоречи на Изборния кодекс, тъй като той не предвижда смесване на бюлетините при отчитането им

Съд
Съд Източник: Zonanews

Административният съд София-град отмени решението на Централната избирателна комисия за общото отчитане на гласовете от машини и бюлетини. Предстои АССГ да публикува и мотивите за определението си. 

 

Според съда решението на ЦИК противоречи на Изборния кодекс, тъй като той не предвижда смесване на бюлетините при отчитането им. На практика комисията е дописала закона. А според волята на законодателя секционните избирателни комисии трябва да посочат поотделно двата резултата от гласуването с хартиена и машинна бюлетина.

 

Съдът констатира също, че решението на ЦИК "не гарантира прозрачността на изборния процес и не дава възможност за реален контрол на изборния процес, както от гражданите, така и от съда".

 

Решението на ЦИК, предложено от представител на БСПq бе атакувано от коалициите "Левицата" и "ПП-ДБ", както и от Стефан Манов и Петър Славов в лично качество. Манов е член на Обществения съвет към ЦИК от Сдружението за честни избори, а Петър Славов е представител и на Сдружение "Гражданска платформа".

 

В жалбата си пред АССГ от коалиция "Продължаваме промяната"-"Демократична България" изтъкват, че Изборният кодекс изисква ЦИК да публикува незабавно на сайта си както резултатите от машинното гласуване, така и от хартиеното от секционните, районните и общинските избирателни комисии.

 

И че смисълът на това изискване е да бъде осигурена прозрачност на изборния процес, докато при решението на ЦИК е невъзможно да се установи колко са използваните бюлетини за машинно гласуване. И тъй като няма изискване за разпечатване на машинния протокол, няма как да се разбере колко човека са гласували с машина и какъв е общият резултат след това.

 

Което създава условия за несигурност при преброяването на бюлетините и проверката им. Докато хартиените бюлетини са номерирани в кочан и лесно може да се изчисли колко са използваните - действителни, недействителни, за образци или унищожени по специален ред, се изтъква в жалбата.

 

Днешното решение на АССГ не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени