Адв. Менко Менков: Кирил Петков и Бойко Рашков извършиха престъпление по НПК. Това е чудовищно!

Забъркването на името на Лаура Кьовеши ще има последствия, смята адвокатът

Адвокат Менко Менков
Адвокат Менко Менков Източник: Скрийншот видео кадър

Всичко, което правят министър-председателят Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков, са престъпления по Наказателния кодекс", заяви пред bTV адвокатът на лидера на ГЕРБ Менко Менков. Той разкри, че в понеделник ще бъде депозирана жалба за извършено длъжностно престъпление от Петков. Жалбата ще е до прокуратурата.

 

 "Независимите полицаи са независими. Записано е, че началниците им не могат да им дават указания. Освен това действия срещу членове на Министерския съвет - каквито са били и Бойко Борисов, и Владислав Горанов, се извършват само от следователи. А следователи в МВР няма от 1991 г. и най-вероятно затова им е мъчно, че не могат да упражняват натиск" каза Менков.

 

Според Менков Европейската прокуратура не се занимавала с казуса около арестуването на бившия премиер, защото тя не е компетентна да го прави. "Забъркването на името на Лаура Кьовеши ще има последствия", смята адвокатът.

 

Той възмутено обвини Кирил Петков в "абсолютни спекулации и лъжи", като по думите му той и вътрешният министър Бойко Рашков очаквали европрокуратурата да задържа този, който те искат да бъде задържан и да се саморазправят с него. Менков попита водещата коя дата е днес и отговори вместо нея: "Днес сме 19 март 1949 г."

 

По тъмни доби министър-председателят с вътрешния министър дава пресконференция, в която обвини независимата прокуратура, която е в органите на съдебната власт, че не е изпълнила желанието на премиера да бъде задържан бившия премиер Бойко Борисов, коментира Менков.

 

Според него тази пресконференция представлява изключително парадоксален начин да представиш през медиите "доказателства за собствената си престъпна дейност", защото всичкото това, което са извършли по този случай министър-председателят и вътрешният министър, представлява престъпления по Наказателно-процесуалния кодекс, категоричен е Менков.

 

По думите му съгласно Закона за МВР разследващите полицаи са независими и изрично е записано, че политическото ръководство, а дори и преките началници на разследващите полицаи не могат да им дават никакви указания във връзка с разследването и тяхната дейност. Освен това на пресконференцията не е станало изобщо въпрос, че действията срещу членове на Министерския съвет, каквито са били Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов, могат да бъдат извършвани само от следователи, каквито в системата на МВР нямало от 1991 г.

 

"Най-вероятно за това им е мъчно, че не могат да упражняват този натиск и върху следователите, които са независим орган в съдебната власт на подчинение на прокуратурата", коментира адвокатът на Борисов. "И още сутринта (в петък, бел. ред.), когато г-н Кирил Петков пусна пост какво се очаква във връзка с арестуването на Борисов, той беше следният: "Сега ще видим дали прокуратурата на България ще застане на страната на българския народ". Представяте ли си колко ужасяващо е това нещо, въмутено зададе реторичен въпрос адвокат Менко Менков.

 

"Ако прокуратурата беше в изпълнителната власт, ние с вас днес нямаше да сме в това предаване. Заради това вчерашният и завчерашният ден са лакмус дали обществото е готово да понесе подобно нещо и признак, че трябва да отстояваме независимостта на българската прокуратура, никога да не позволяваме тя да отиде в изпълнителната власт, защото започват денонощните, по тъмни доби, безчинства", подчерта той . 

 

Нито вътрешният министър, нито премиерът имат правомощия да дават каквито и да било указания на разследващи полицаи какво да правят, категоричен е адвокат Менков. Според него Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и Бойко Рашков събрали на среща разследващите полицаи, които са работили по този случай в продължение на три месеца, като са им давали указания и са се чудели какво да правят, за да може Борисов да бъде незабавно задържан.

 

На всичкото отгоре Петков бил изявил самостоятелно желание да бъде разпитан като свидетел, но според Менков той не може да е свидетел, защото законът изисквал свидетел да е този, който е възприел определени факти и обстоятелства, които имат отношение към случая, а той ги бил възприел чрез търсачката "Гугъл", както била станала популярна неговата дейност напоследък, ходейки в прокуратурата.

 

"Той става свидетел, за да може да опорочи всички следствени действия, за което му благодаря, на всичкото отгоре да организира международен скандал, замесвайки името на главния прокурор на европейската прокуратура Лаура Кьовеши, съобщавайки в неговия разпит, че предходният ден ѝ е докладвал материалите от преписката. Сиреч, той е запознат с тези материали много преди 17-и март, когато е било оперативното съвещание в Министерския съвет", посочи защитникът на Борисов.

 

Той допълни, че ще подаде жалба към прокуратурата за действията на премиера и на МВР. "Това трябва да се спре, това е чудовищно, което се случва, защото ако не бъде прекъснато, ще продължи", каза Менков и допълни, че "днес е Борисов, утре сме вие и аз".

 

По думите му българската прокуратура не е имала избор и е трябвало да освободи задържаните, тъй като в противен случай щяла да продължи "незаконните действия на МВР и да се превърне в престъпница".

 

"Кирил Петков и Бойко Рашков очакват европейската прокуратура да задържи този, който те искат да бъде задържан. Европейските делегирани прокурори нямат правомощия да извършват такива разследвания, това са спекулации и лъжи", каза още Менков. 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени