Адвокат Менков: Нямаше ситуация на неотложност при ареста на Борисов (НА ЖИВО)

Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов също е извършено по така наречения неотложен случай

Адвокат Менко Менков
Адвокат Менко Менков Източник: Скрийншот/Facebook

"Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено по така наречения неотложен случай. От самато начало тезата ни е, че липсват условията за неотложност. Проверката е започнала на 10 декември миналата година". Това каза Менко Менков, адвокат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратурата искания за одобрение на претърсванията и изземванията в домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов миналия четвъртък.

 

В исканията изрично се твърди, че действията, за които трябва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган, уточняват от съда.

 

"Доколкото в настоящото производство прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо", пише в определението си съдия Вера Чочкова.

 

"Сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е препратил на ГДНП. След проверката е трябвало да бъде изпратен в прокуратурата, за да се разпореди провеждане на разследване от компетентен орган. Вместо това на 17 март е разпитан Кирил Петков. Разследващите много добре са знаели, че не са следователи", започна Менков.

 

"Това, което твърдя пети ден е, че липсват две основни предпоставки, без които съдът да се произнесе. Неотложността не е налице, тъй като повече от три месеца полицейските служители проверяват този сигнал. Второ - става въпрос за събития, които съгласно твърденията на Васил Божков, чиито показания не представляват нищо по делото, става въпрос за минал период от 2014 до 2019 г. и няма условия на неотложност. Този свидетел от две години се намира в Дубай", коментира адвокатът.

 

"Да ви припомня отново процедурата. Проверката е започнала на 10 декември миналата година. Трите лица се явиха доброволно пред проверяващите от ГДНП. Отговорили са на всички зададени въпроси. Нека припомня, че проверката се извършва по сигнал на "Боец", в който се съдържат само материали от социалните мрежи. Те не съдържат само обяваване на неща, които Васил Божков многократно в медиите е посочвал в продължение на две години.  Защо разследващите са се насолили само към случая с него, няма как да знам. На 17 от проверката, която не е изпращана в прокуратурата, сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е изпратил до ГДНП. След това полицейските служители е трябвало да изпратят материалите в СГП, за да може тя да вземе решение на лице ли са достатъчно данни за образуване на досъдебно производство", поясни адвокатът. 

 

По думите му, съгласно закона, разследването за престъпления, извършени от членове на МС, може да се извърши само от следователи.


Той акцентира върху липсата на компетентност на МВР. "Това, което се съдържа в чл. 194, ал.3, т.1, може да се провери много лесно. Няма никакво съмнение, че това обстоятелство е било известно на всички участници в тези незаконни действия. Никой български съд не може да разпореди действия. Законите се приемат от Народното събрание, затова има и разделение на властите", продължи той.

 

"Произнасянето на съда е в смисъл, че тези две основания, не са налице. Не е налице неотложност на случая и е налице извършването на действия от орган, който няма правото за това", обърна вниманието на журналистите към тези специфични детайли юристът.

 

"Прокуратурата е съобщила, че ще извърши единственият възможен законен акт, е да изземе материалите по делото и да го възложи на следовател. Ще чакаме действията", каза той.

 

Адвокат Менков заяви още, че от дома на Бойко Борисов, не е иззето нищо. От дома на Севделина Арнаудова е иззет поздравителен адрес от Васил Божков лично до самата нея. Освен това е иззет и бележник с лика на Бойко Борисов. 

 

"Иззети са 200 долара, 100 рубли, незнам колко крони. Тези пари трябва й се върнат. В България не е незаконно да имаш пари", отбеляза адвокат Менков.

 

Той добави, че от бившия финансов министър Владислав Горанов се иззети някакви парични средства, които са от търговското му дружество.

 

"Вероятно вие журналистите ще научавате какво се случва по делото преди мен", коментира още адвокат Менков. Той разкри, че утре най-вероятно ще бъде внесена жалбата пред Административния съд относно задържането на тримата. 

 

Преди изявлението на Менков Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

 

По-късно СГП съобщи, че предстоят нови разпити по случая. Тримата ще бъдат разпитани повторно, но вече от следовател. На разпит ще бъдат призовани и всички други лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на случая.

 

На въпрос дали Борисов, Арнаудова и Горанов могат да бъдат задържани отново, той отговори: "Да, възможно е. Но пак подчертавам - до този момент няма нито едно доказателство. Исвен това - самото твръдение, че прокуратурата пречи на МВР да събира доказателства, е нонсенс. Правилното е обратното. Как така първо се задържа, а после се съират доказателствата?, риторично попита той.

 

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени