Адвокат Росен Димитров: Законовите промени за съдебната реформа са шедьовър на антиправото

Търсим ли контрол върху актовете на Лаура Кьовеши – не и не трябва да има такъв контрол, риторично попита той

Адвокат Росен Димитров
Адвокат Росен Димитров

Очаква се днес правната комисия да започне разглеждането на законовите промени, свързани със съдебната реформа, и на второ четене. Главният прокурор да бъде разследван от шефа на следствието или от съдия, са двете идеи, които минаха като обсъждани и в пленарната зала.От кого да бъде разследван главния прокурор?
 
"Според мен нито един от тези подходи не е правилен. Определям законапроекта, предвиждащ за изменение на закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, като шедьовър на антиправото с отчайваща противоконституционност", заяви пред bTV адвокат Росен Димитров.

 

"Конституцията никога не е била обект на такова грубо погазване на нейните разпоредби. Догодина тя ще навърши Христова възраст – 33 години, и за първи път определени идеолози на промяната, си позволяват по такъв груб начин да се съобразяват с нейните разпоредби", каза още той.

 

Само прокуратурата може да повдига и поддържа обвинения, само действащ прокурор може да повдига и поддържа обвинение, нито един друг държавен орган не може да изземе функции, не може взаимно да си разменят функциите прокурори и съдии. 

 

На настоятелно задавания от водещия въпрос "Как да се осъществява контрола върху главния прокурор", адвокат Димитров отговори:

"От нас не се изисква такъв механизъм, в никоя друга страна няма такъв механизъм. Това е приумица на законотворците. Всеки един прокурор може да разследва главния прокурор, това е принципа на равенството".
 
"Всички национални медии говорите за съдебна реформа, а това е неправилно, няколко изменения не може да бъдат съдебна реформа. Тези няколко изменения не са желани дори от своите идеолози, този законопроект беше внесен в последния ден на 30 декември и как от тогава тези изменения ще преминат през всички фази. 


Тези изменения няма да бъдат гласувани поради липса на законодателно време. Но дори да приемем, че ще го направят, то тези промени ще катастрофират в Конституционния съд, защото погазват разпоредбите на конституцият", отбеляза адвокатът.
 
Как да се промени усещането, че няма контрол върху главния прокурор, бе поредната опорка, оформена като въпрос.

"Според мен не трябва да бъде променяно това усещане, този въпрос за контрол на главния прокурор изобщо не се поставя. Търсим ли контрол върху актовете на Лаура Кьовеши – не и не трябва да има такъв контрол".

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени