Активната роля на прокуратурата по противодействие на зловредното руско влияние в България – акцент при срещите на главния прокурор Иван Гешев в първия ден от посещението му в ЕП в Брюксел

Иван Гешев се срещна с Райнер Виланд, заместник-председател на Европейския парламент, заместник-председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП Рафаеле Станканели и др.

Иван Гешев в Брюксел
Иван Гешев в Брюксел Източник: ПРБ

Активността на българската прокуратура по противодействие на зловредното руско влияние у нас и в региона на Балканите бе във фокуса на разговорите, които главният прокурор Иван Гешев проведе през първия ден от посещението му в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.

 

Александър Йорданов и Иван Гешев
Александър Йорданов и Иван Гешев Източник: ПРБ

Иван Гешев подчерта пред Райнер Виланд, заместник-председател на Европейския парламент, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната.

 

Райнер Виланд и Иван Гешев
Райнер Виланд и Иван Гешев Източник: ПРБ

От своя страна Райнер Вилънд също изрази мнение, че европейската общност трябва да бъде единна в защита на основополагащите демократични принципи.

 

Пред заместник-председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП Рафаеле Станканели Иван Гешев изрази позиция, че ръководената от него институция и занапред ще действа безкомпромисно по отношение възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна.

 

Рафаеле Станканели и Иван Гешев
Рафаеле Станканели и Иван Гешев Източник: ПРБ

Главният прокурор и зам.-председателят на Комисията по правни въпроси обсъдиха предизвикателства пред върховенството на правото у нас. Иван Гешев представи позицията на българската прокуратура за необходимостта от актуализиране на нормативната уредба, както и за отстояване на независимостта на съдебната власт като съществен елемент от утвърждаването на върховенството на правото.

 

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща и с председателя на Комисията по бюджетен контрол на ЕП Моника Холмейер. Иван Гешев запозна представителя на Европарламента с актуални казуси от работата на българската прокуратура, при които са били установени притеснителни факти и обстоятелства за предприети действия с участието на български и други граждани, целящи прокарване на антидемократични и противоречащи на евроатлантическите приоритети на страната идеи.

 

Разговорът между двамата бе в контекста на водени разследвания за търговия с влияние и организирана престъпност, с участието на лица, за които са налице данни за връзки с руски физически и юридически лица, включително и такива, попаднали под европейски санкции във връзка с войната на Русия срещу Украйна.

 

Иван Гешев и Моника Холмейер
Иван Гешев и Моника Холмейер Източник: ПРБ

В тази връзка Иван Гешев и Моника Холмейер обсъдиха необходимостта от активно противодействие на случаите на "пране на пари", както и задълбочаване на работата по предотвратяване на съмнителни трансакции на финансови средства и осъществяването на сделки с криптовалута.

 

Двете страни подчертаха ангажираността на страните членки на Европейския съюз и европейските институции по пресичане на финансовите потоци, имащи за цел подкопаване на доверието в европейските ценности и сигурност.

 

В рамките на първия ден от работното посещение на Иван Гешев в ЕП в Брюксел главният прокурор разговаря с европейския депутат от Испания от българския произход Ева-Мария Попчева.

 

По-късно Иван Гешев поздрави младежи от Враца и община Симитли, които бяха на посещение в европейската институция. 

 

Иван Гешев в Брюксел
Иван Гешев в Брюксел Източник: ПРБ

 

Още от "Закон и ред"

Обменът на опит и добри практики дава възможност за ефективно разследване в световен мащаб – около това становище се обе

В тридневния форум участваха представители на прокурорски институции от Украйна, Молдова, Турция, Азербайджан, Литва, Румъния, на Департамента по енергетика на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

Гешев се отказа да иска имунитета на Делян Добрев - върна искането на СГП

Същото не е достатъчно мотивирано и не е придружено с необходимия обем материали, даващ основание за сезиране на Народното събрание с искане за снемане на имунитет на народен представител

Прочетете повече прочетете повече

ВСС не освободи Ясен Тодоров и отказа засега да гледа дисциплинарно производство срещу Сарафов

Мотивите за решението са, че Националната следствена служба се ръководи от главния прокурор и той е назначил Тодоров на съответната служба, така че Сарафов няма функции да иска освобождаването му

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени