Алексей Петров - напълно невинен за "Октопода"

Апелативната спец­прокуратура не е протестирала оправдаването му на първите две инстанции

Алексей Петров
Алексей Петров Източник: Zonanews

Πoвeчe oт 11 гoдини cлeд небезизвестната спецакция "Октопод", проведена през 2010 г., съдебният процес приключи на втора инстанция. Това съобщиха от Апелативния спецсъд. Бившият съветник от ДАНС Алексей Петров е напълно невинен по делото "Октопод". Това стана ясно днес, след като в края на миналата седмица е изтекъл срокът, в който Апелативната специализирана прокуратура е можела да внесе протест във Върховния касационен съд срещу оправдателната присъда, постановена от долните две инстанции.

 

Магистратите са потвърдили оправдателните присъди на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров и други двама. Единствените осъдени са Марчело Джотолов и Янко Попов. На втора инстанция те са получили условни присъди за изнудване. Делото не е приключило окончателно, тъй като в момента текат срокове за обжалване пред Върховния съд. По време на съдебния процес досега повечето обвиняеми и подсъдими осъдиха България в Страсбург заради арестите им. Някои свидетели починаха, а други се отметнаха от показанията си.

 

Процесът срещу Алексей Петров получи името на полицейската акция “Октопод”, при която на 10 февруари 2010 г. тежко въоръжени агенти на ГДБОП нахлуха в жилищата на 13 души и ги арестуваха. Щурмоваците бяха сбъркали един от адресите и нахлуха при служител от френското посолство. Впоследствие те са карали Петров два-три пъти да ляга, за да го закопчават с белезници, докато се получат читави кадри, които да пусне Пресцентъра на МВР. Вътрешен министър по това време беше Цветан Цветанов от кабинета "Борисов 1", а шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени