"Амнести интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления и при Харков

Военната администрация на Харков заяви пред "Амнести интернешънъл", че от началото на конфликта в региона са убити 606 цивилни и са ранени 1248 души

Амнести интернешънъл
Амнести интернешънъл Източник: Amnesty International

"Амнести интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления в Украйна, като заяви, че при нападенията срещу Харков, при които са използвани забранени касетъчни бомби, са загинали стотици цивилни.

 

В доклад за втория по големина град в Украйна, публикуван в понеделник, правозащитната организация посочва: Многократните бомбардировки на жилищни квартали в Харков са безразборни нападения, при които са убити и ранени стотици цивилни граждани, и като такива представляват военни престъпления.

 

Това важи както за ударите, извършени с използване на касетъчни боеприпаси, така и за тези, извършени с други видове неуправляеми ракети и неуправляеми артилерийски снаряди. Продължаващото използване на такива неточни взривни оръжия в населени граждански райони, при положение че се знае, че те многократно причиняват голям брой цивилни жертви, може дори да се равнява на насочване на нападения срещу цивилното население."

 

"Амнести интернешънъл" заяви, че е открила в Харков доказателства за многократното използване от руските сили на касетъчни бомби 9N210 и 9N235 и разпръскващи се противопехотни мини, които са забранени от международните конвенции. Касетъчните бомби изхвърлят десетки бомбички или гранати във въздуха, като ги разпръскват безразборно на стотици квадратни метри.

 

Разпръскваемите противопехотни мини съчетават "най-лошите възможни характеристики на касетъчните боеприпаси и противопехотните противопехотни мини", заяви "Амнести интернешънъл". Неуправляемите артилерийски снаряди имат допустима грешка от над 100 м. В доклада, озаглавен "Всеки може да умре по всяко време", подробно се описва как руските сили са започнали да атакуват цивилни райони на Харков още в първия ден на инвазията - 24 февруари.

 

"Неумолимият" обстрел продължава два месеца, нанасяйки "масови разрушения" на 1,5-милионния град. Руската армия демонстрира явно пренебрежение към цивилното население Хората бяха убити в домовете си и на улицата, на детски площадки и в гробищата, докато се редят на опашка за хуманитарна помощ или пазаруват храна и лекарства", заяви Донатела Ровера, старши съветник на "Амнести интернешънъл" по въпросите на реакцията при кризи.

 

"Многократното използване на широко забранените касетъчни боеприпаси е шокиращо и е още един признак за пълното незачитане на живота на цивилните. "Руските сили, отговорни за тези ужасяващи атаки, трябва да бъдат подведени под отговорност".

 

Военната администрация на Харков заяви пред "Амнести интернешънъл", че от началото на конфликта в региона са убити 606 цивилни и са ранени 1248 души. Русия и Украйна не са страни по международните конвенции за забрана на касетъчните боеприпаси и противопехотните мини.

 

Но, подчертава "Амнести интернешънъл", "международното хуманитарно право забранява безразборните нападения и използването на оръжия, които са безразборни по своята същност. Извършването на безразборни нападения, които водят до смърт или раняване на цивилни лица, или до увреждане на цивилни обекти, представлява военно престъпление".

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени