Андрей Янкулов: "Барселонагейт" е опит на прокуратурата да се намеси в политическия живот

Според него не може да се очаква разплитане на случая "Барселонагейт"

Андрей Янкулов
Андрей Янкулов Източник: Скрийншот видео кадър

"Трудно може да се намери законово обяснение защо три години след "Барселонагейт" прокуратурата иска имунитета на Бойко Борисов". Това каза пред bTV Андрей Янкулов, старши правен експерт в "Антикорупционен фонд", ангажиран с казуса.

 

"Самият главен прокурор каза, че разследването няма да приключи скоро, когато си скъса оставката, а сега вече има доказателства за повдигане на обвинение. Няма как да избягаме от извода, че има някакво кампанийност тук и се търси поредната намеса в прокуратурата в политическия живот", каза Янкулов. "Подобни производства не са стигали до процесуален край, не мисля, че сега ще има нещо различно", заяви той.

 

Според него не може да се очаква разплитане на случая "Барселонагейт". "Не мисля, че това е целта. В бъдещ момент ситуацията може да се обърне и да няма нужда от разплитане на този казус", каза той.

 

"Никой не знае защо издирват Петьо Петров-Еврото. Не е престъпление с висока обществена значимост. Със сигурност не е във връзка с разследване на убийство, което потенциално може да се върши от български органи, макар да е извършено в ЮАР. Не може да е във връзка с това наказателно производство, защото трябва да се наблюдава от друга прокуратура, а не от СРП", обясни още той.

 

По думите му вероятно пътищата на Еврото и Къро се пресичат. "Между такива лица има всякакви връзки. "Осемте джуджета" освети Петков, като една криминална мрежа за неправомерно влияние в правосъдието, което достига до върховете на държавното обвинени", каза още той.

 

По-късно през деня от Антикорупционния фонд ще пуснат интервю с бившата жена на Петьо Петров Любена Петрова.

"В него има потвърждаване на въпросната криминален мрежа и която ние винаги сме подозирали, че той има", каза Янкулов.

 

"Има имена на конкретни магистрати, но това изглежда избирателно поднасяне на информация. По-ценното е потвърждаване на съществуването на това криминално предприятие. Имената, споменати от Петрова, са на магистрати на сравнително високо ниво", каза той.

 

От думите му стана ясно, че става въпрос за Апелативна и Върховна прокуратура. По думите му нямало воля да се разплете казуса "Осемте джуджета", защото мрежата на Петьо Петров стигала до върховете на прокуратурата.

Още от "Закон и ред"

Прокурор Илиана Кирилова отказва на Никола Минчев да се яви в комисията "Нотариуса" на НС

Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото, пише тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени