Антон Станков: Прослойка от хора обърнаха съдебната реформата в бизнес

"Личното ми мнение е, че спецправосъдието не трябваше да бъде закривано", уточни Станков

Антон Станков
Антон Станков Източник: Булфото

На Велики понеделник Христос е изгонил търговците от храма и днес намирам добра символика, че така трябва да изгоним търговците от храма на правосъдието. Така бившият министър на правосъдието Антон Станков коментира промените в съдебната система по БНТ.

 

"Една прослойка от хора обърнаха реформата в бизнес. За това не се вижда нейния край", коментира пред БНТ бившият правосъден министър Антон Станков. "Съдебната реформа не може да бъде правена "на въпреки", тя трябва да бъде в съгласие. Така е заложено и в действащата Конституция, което означава един по-бавен, по-обмислен процес, с преценка за по-далечните събития", каза той в студиото на "Денят започва".

 

По думите му след закриването на спецправосъдието се остава с впечатлението, че у нас се фаворизира европейската прокуратура. "Виждаме сериозни заявки от изпълнителната власт, че ще бъде създадена специална администрация, обслужваща Европейската прокуратура.

 

Махаме едното, слагаме другото. На Европрокуратурата правомощията са много ясно разпределени и не е докрай изяснен статутът на европейските прокурори в България и това какви са правата им в националните дела", смята Станков.

 

Бившият министър изрази притеснение, че може да се очаква атака и към Софийския районен съд, защото голяма част от правомощията на Специализирания съд сега се връщат обратно там. По думите му някои хора биха го описали като реформа. "Може да очакваме атака към ръководството на съда. Някои хора това го наричат реформа, но съдът не може да бъде закрит", посочи Станков.

 

Според него Висшият съдебен съвет е в естествения край на мандата си, а магистратите са упреквани за неща, които не са извършвали. "Политиците твърде много се фокусират върху фигурата на главния прокурор.

 

Докато междунституционалната конфронтация не се успокои, докато не се вземе обективното мнение на професионалните гилдии - няма как да стигнем до взаимно съгласие и конституционни мнозинства", предупреди Станков. Бившият министър коментира и темата за войната между МВР и Прокуратура.

 

"Тази битка е обречена, прокуратурата има предимство. Нужно е постигането на съгласие", отбеляза Станков. Той прогнозира, че ефектът от закриването на спецправосъдеието ще стане ясен след 3-4 месеца. "Личното ми мнение е, че спецправосъдието не трябваше да бъде закривано", уточни Станков.

 

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени