Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка, напуска съдебната система

Неговото име беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Апелативна прокуратура-София
Апелативна прокуратура-София Източник: Zonanews

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка и напуска съдебната система, съобщи NOVA. По неофициална информация причините за това са лични. Неговото име беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса.

 

Радослав Димов беше избран за апелативен прокурор на София през септември 2019 г. Преди това той оглавяваше Софийската районна прокуратура. Димов сам поиска и беше изслушан от Прокурорската колегия през февруари, след като гръцки бизнесмени намесиха името му в скандала около Нотариуса. "Искам, така да се каже, да си изчистя името и за пред мен, семейството ми и децата ми”, каза тогава той.

 

Като бивш районен прокурор на София Димов обясни, че е чувал за Мартин Божанов, но не го познавал лично. "Чувал съм за него, разбира се, всички са чували в Районната прокуратура и в Районния съд, предполагам. Знам, че е измамник”, заяви пред кадровиците той.

 

След убийството на Божанов гръцкият бизнесмен Анастасиос Дикос разказа пред медии как бизнесът на корабния магнат Джон Кустас е бил подложен на тормоз от хора, близки до Нотариуса. Дикос твърдеше, че Радослав Димов се е обадил на техния адвокат Александър Червеняков и му казал: "Във връзка с един проблем, който имаш с твои клиенти гърци, да се срещнем, за да видим как да го решим". Но такава среща била отказана.

 

Същевременно в доклад, представен на депутатите от временната парламентарна комисия, която трябваше да изясни всички факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в съдебната система на групата на Божанов, също се споменаваше името на Радослав Димов.

 

Оставката ще бъде разгледана на Прокурорска колегия към Висшия съдебен съвет идните дни.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата в Бургас и ГДБОП неутрализираха престъпно сдружение, занимаващо се с разпространение на метамфетамин, мари

Задържаното количество високорискови наркотични вещества е над 12 килограма марихуана, около 2,3 килограма метамфетамин и 30 грама кокаин

Прочетете повече прочетете повече

Обобщена информация за нарушения и престъпления, свързани с изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите, са разпределени както следва: АП-София - 34; АП-Бургас – 27; АП-Пловдив - 5; АП-Варна – 23; АП-Велико Търново - 8

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени