Асен Василев призна за националсоциалистическия закон, лично дал "технически бележки как да се случва процесът"

Това е политическа патология, сложи диагнозата ГЕР

Асен Василев
Асен Василев Източник: Zonanews

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев призна за мракобесния националсоциалистически проектозакон, дори сподели, че лично е дал "технически бележки как да се случва процесът". Този проект би легализирал възможността без съдебни дела да се правят списъци на хора, които застрашават националната сигурност, както и да се замразяват техни сметки и икономически ресурси. Политици от опозицията и експерти предупредиха, че с подобна стъпка ще настъпи "мракобесие" в държавата и отстрелване на неудобните. Министърът на финансите ще е начело на специалния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните списъци.

 

Физическите и юридически лица, за които има данни, че извършват една от тези дейности, след проверка, ще се включват от правителството в специален Национален списък. Освен това в проектозакона се предвижда да има Национален списък на свързаните лица, където попадат тези, които са съдействали или са осигурили материална помощ на лицата от Националния списък.

 

"Има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, МВнР, ДАНС и редица институции. Когато излезе първият списък "Магнитски" имахме дупка в законодателството и нямаше как да защитим адекватно държавните фирми и институции. Поехме ангажимент тази празнота да бъде запълнена". Това коментира след заседанието на МС вицепремиерът Асен Василев по повод тиражирания в публичното пространство законопроект, станал известен като българския вариант на закона "Магнитски".

 

В работната група по съставянето му участват представители на Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, Министерство на външните работи, БНБ, НАП. "Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и икономиката от зараза от допълнителните санкции, този проблем трябва да бъде овладян", допълни Василев. По думите му правосъдното министерство е предоставило два или три работни варианта за законопроекта, а той е дал "технически бележки как да се случва процесът".

 

Тепърва предстои обществено обсъждане на окончателния законопроект, след което той ще мине през МС и едва тогава ще влезе в парламента, припомни Василев процедурата.

 

Мракобесният комунистически закон взриви управляващата коалиция. Нито една партия извън "Продължаваме промяната” няма да подкрепи наказателната акция на Василев, стана ясно от извънредни брифинги на БСП, ДБ и ИТН. Пълзящ фашизъм, обяви ДПС. Политическа патология, сложи диагнозата ГЕРБ в специално изявление на зам.-председателя на партията Томислав Дончев. Определението на "Възраждане" за "нацистки практики", които биха се въвели с този закон, е може би най-издържано от теоретична гледна точка.  

 

"Във всяко нещо се прибързва без да се подхожда със същински професионализъм, без да се допитват тези, които правят правилата до тези, които разбират от тези неща. Това е наша болест. Затова по отношение на законодателството станахме за смях на целия свят с прибързано приемани закони, с правила, които едно с едно не се връзват. Това е наш патент".

 

Това заяви пред БГНЕС проф. Огнян Герджиков, бивш председател на 39 НС. Той бе попитан какво е неговото отношение по повод на появилата се информация, че вицепремиерът Асен Василев ще оглави нов извънреден орган, който ще бъде конструиран чрез специален закон. Този нов орган ще има широки правомощия в сферата на националната сигурност.

 

"Нямам представа какво представлява предлаганият нов извънреден орган за защита на националната сигурност и конкретно по него не мога да говоря, но знам как по правило се работи у нас през последните години. Работим като едни самодейци", подчерта проф. Герджиков.

 

"Това, което беше публикувано, не е готов текст, така че не може да се каже, че има нещо, което да се коментира. Може би е стар вариант или някакъв вариант, въз основа на който са започнали обсъждането", опита да се измъкне от отговорност като съавтор доц. Наталия Киселова от катедрата по конституционно право в Юридическия факулет на Софийския университет.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени