Асоциация "Форум" предупреди депутатите, че ако приемат противоконституционния проект за разследване на главния прокурор може да предизвикат ново дело "Колеви срещу България"

Асоциация "Форум" споделя становище, че представеният законопроект разкрива грубо непознаване на съдийските и прокурорски органи, техните функции, независимост и конституционно уредени правомощия, вида и характера на постановяваните актове, реда за събиране и проверка на доказателствата

Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев Източник: БТА

Проектът на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за въвеждането на т. нар. "механизъм за контрол над главния прокурор и заместниците му" е противоконституционен. Такова становище е подготвила Асоциация "Форум", съпредседател на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет, до членовете на Комисията по правни въпроси в 49-ото Народно събрание.

 

Въвеждането на ad hoc фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор и заместниците му, както и на друг прокурор, който да контролира разследващия, крие опасност народните представители да предизвикат ново дело "Колеви", последиците от което авторите на законопроекта твърдят, че се опитват да уредят с предложенията си.

 

Асоциация "Форум" споделя становище, че представеният законопроект разкрива грубо непознаване на съдийските и прокурорски органи, техните функции, независимост и конституционно уредени правомощия, вида и характера на постановяваните актове, реда за събиране и проверка на доказателствата, гаранциите за законосъобразно провеждане на разследването, правата на обвиняемия и на други участници в производството; принципа на разделение на властите.

 

В разрез с конституционно предвидената структура на прокуратурата, със закон (ЗСВ и НПК) е създаден нов орган, който не е предвиден в Конституцията, не е поставен на една плоскост с другите прокурори в системата на прокуратурата, както по отношение на неговия статус, на условията и реда за неговото назначаване, освобождаване и осъществяване на неговата отговорност, така и по отношение на възложените му функции и реда на извършваната от него дейност, пише още в становището.

 

Централен момент от аргументите против предложените от Министерски съвет промени е този, че е недопустимо възлагането на прокурорски правомощия на друг орган – съдия, чрез нарочното му преназначаване като прокурор. Това от една страна, засяга неправомерно правомощията на самата прокуратура, а от друга, непоправимо накърнява независимостта на съда и неговата функция на арбитър в наказателното производство.

 

Относно измененията, свързани с начина на избор на членове на ВСС от НС, които се предвиждат в проекта за изменение и допълнение на НПК, Асоциация "Форум" счита, че въведеното ограничение за участие на действащи магистрати (съдии, прокурори и следователи) при избора по колегии на членове на ВСС от НС е дискриминационно и противоконституционно, доколкото Конституцията не предвижда конкретна юридическа професия, а само високи професионални качества и съответен стаж.

 

"Предложеният законопроект във всички свои части се отличава с противоконституционност и съществено противоречие с правото на ЕС и ЕСПЧ, а необходимостта му е без коментар. В крайна сметка, след като не се разграничават органи като "прокуратура" и "съд", по-сериозни правни доводи са просто излишни. Когато изначално неосъществими (поради противоречие с Конституцията) законодателни обещания, са включени в План за възстановяване, може ли изобщо да се допусне, че ще се постигне валидно основание за правомерно получаване на европейски средства", пише в становището на екипа на асоциацията с водещ правен експерт Надежда Митева.

 

Становището ще бъде депозирано до края на седмицата в Народно събрание от Мария Карагьозова, председател на Асоциация "ФОРУМ" и съпредседател на Гражданския съвет към ВСС, като пълният текст  ще бъде публикуван в раздел "Становища по законопроекти" на сайта на парламента.

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени