Български и чужди служби претърсват офисите на пирамидата Nexo в София, свързана с бившия депутат на Кунева Антони Тренчев

Разследваната фирма за криптовалута Nexo дълги години бе сред ключовите рекламодатели в изданията на Иво Прокопиев

ДАНС
ДАНС Източник: БГНЕС

Международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия се провежда в София в момента.

 

Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компания, търгуваща с криптовалути в целия свят.

 

Международната операция се провежда заради съмнения за мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия.  Прокуратурата е потвърдила за спецакцията, а по-късно днес ще даде повече информация по случая. Според информацията се претърсват офисите на компанията на бул. "Никола Вапцаров" 16 и ул. "Хенрик Ибсен".

 

Подозренията на ДАНС били, че българите, стоящи зад компанията действали по схемата на небезизвестното криптокралица Ружа Игнатова.

 

По информация на сайта "Сега" Nexo е основана през 2018 г. и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Последният е бивш депутат от Реформаторския блок (по линия на ДБГ на Меглена Кунева). Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г.

 

Разследваната фирма за криптовалута Nexo дълги години бе сред ключовите рекламодатели в изданията на Иво Прокопиев. Почти цялата дигитална имиджова комуникация на Nexo преминаваше именно през сайтовете "Капитал" и "Дневник".

 

Освен традиционните рекламни банери и обяви за работа, в сайтовете на Economedia се публикуваха масово рекламни публикации за криптопирамидата.

 

През есента на 2021 г. – Антони Тренчев, един от основателите на Nexo, посочва в интервю за изданието на Прокопиев – "Капитал", че компанията управлява активи за 10 млрд. евро.

 

Осем американски щата предприеха атака срещу криптобанката в края на септември, а проблемът е в нерегистриран продукт за криптовалута на фирмата. Тогава стана ясно, че прокуратурата в Ню Йорк вече съди фирмата, а други 7 щата забраняват депозитния продукт, предлаган от компанията.

 

Новината за акцията идва месец, след като Nexo обяви, че напуска ключовия си пазар в САЩ. Компанията се сблъска с регулаторни препятствия там още преди криптосекторът да бъде покосен от вълната от фалити през миналата година.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени