Бившият директор на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков: Уволнението ми е натиск, за да променя показанията си

Съдът ще каже дали уронвам престижа на МВР, сподели той

Стефан Банков
Стефан Банков Източник: bTV

Дирекция "Вътрешна сигурност" не е подслушвала политици. Несериозно е да се твърди това. Ние се занимаваме с разследване на служители на Вътрешното министерство. Политици може би подслушват във виртуалните мечти и сънища на г-н Атанасов. Това е пасквил, метнат в публичното пространство. Това заяви Стефан Банков, бивш директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" по bTV. Дирекцията е подслушвала служители на МВР като цифрата не е над 50 човека, но те са били под надзора на прокуратурата: "За да успокоя обществото ще кажа, че дирекцията се е интересувала от няколко служители заради купуване на гласове".

 

Той призна, че е бил в кабинета на Бойко Рашков като темата е била, защото задържанията в МВР не са били продължение: "Не може ей така да задържаме хора. Тук трябва да поставим въпроса дали не трябва да има процедура за това. Всичко това е с цел натиск да променя показанията си. Аз съм разказал за неща, които се случват в министерството в последно време. Става въпрос за давления, които съм получавал".

 

Банков сподели, че няколко пъти са правени опити и е бил уволняван: "Никога не съм изпълнявал никакви поръчки и никакви бухалки. Никога не съм допускал да има репресии и набеждаване на някой служител".

 

Ние сме длъжни да спазваме законите. Бил съм в кабинета на Рашков, там имаше и други персони и ми беше поставен въпроса защо не съм стигнал до върха. Всичко, което сме имали сме предоставили на прокуратурата, как да отида да задържам някой (в Пловдив) когато прокуратурата не е казала. Сезирал съм прокуратурата за всичко, дисциплинарното производство сега е за да променя показанията, които съм дал. Разказал съм за неща, които се случват в министерството последно време. Няма как да кажа повече, защото е предмет на разследване, подробно разказа бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР.

"Ние с колегите сме деполитизирани. Бях уволнен от Цветанов, Йовчев защото сме подслушвали полицаи, сега, че подслушваме политици", сподели той. 

 

Натиск върху служители дали аз съм рязал документи, превозвал чували с наркотици-това звучи като филм. Съдът ще каже дали уронвам престижа на МВР, ние защитаваме законността. Нямам от какво да се притеснявам, дирекцията е ръководена обективно и законосъобразно. В дирекцията има служители, които могат да дадат цялата информация, имаме за определнеи кръгове хора с връзки с полицаи, знаете има сега разследване за Божков. Без прецедент е да се провери всичко което е работено година назад, което показва, че се цели придобиване на някаква информация, коментира Стефан Банков. 

Още от "Закон и ред"

Обвиняемият за контрабанда Стефан Димитров е откаран в болница

Стефан и Марин Димитрови и шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова бяха задържани след акция на спецслужбите и обвинени за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние и контрабанда

Прочетете повече прочетете повече

Калин Стоянов: Знам за вечеринки в дома на Рашков – имало е кадруване и разпределяне на задачи

На тези вечеринки са се разпределяли задачи на всеки от там присъстващите кой и по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана аз министър на вътрешните работи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени