Бившият правосъден министър Антон Станков: Вече си личат последиците от закриването на специализираното правосъдие. Делата тръгнаха от начало, престъпността расте

Според него темата за съдебната реформа се е превърнала в клише

Антон Станков
Антон Станков Източник: Булфото

Има фиксация не върху името, а върху фигурата на главния прокурор. Той е административен ръководител и контактува с другите власти. Главният прокурор е фигура с политическа тежест. Фиксацията върху него е резултат от тежката инерция от сгрешения преход.

 

Това заяви в ефира на БНТ бившият правосъден министър Антон Станков. Той коментира и темата за съдебната реформа. По думите му това се е превърнало в клише: " Реформа означава да сложим нова форма на нещо", уточни Станков.

 

И даде пример със закриването на спецправосъдието: "Дали обаче тази реформа беше удачна? Вече си личат последиците от закриването на специализираното правосъдие. Делата тръгнаха от начало, престъпността расте, допълни той.

 

Антон Станков засегна и темата за пътната безопасност. Най-нашумелите случаи от последно време са Семерджиев и катастрофата на Околовръстното, при която загина френски гражданин, уточни той.

 

По думите му ако имаше единодействие между контролните органи е нямало да се стигне до тези инциденти. Къде е пътна полиция при втория случай? - ескортира извършителя. Това е недопустимо в правова държава, допълни Станков.

 

Бившият правосъден министър коментира и инициативата да бъдат тествани служителите на МВР за наркотици. Станков заяви, че одобрява това решение. Той обаче подчерта, че тестовете са негодни.

 

Станков отправи призив да се създаде и закон за амнистията за подобен тип престъпления, щом тестовете не са достоверни. КАТ веднага налага наказанието, ти си виновен до доказване на противното, добави още Станков.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени