Борислав Сарафов е единственият кандидат за главен прокурор

Имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми, заявява самият Сарафов по повод официалната му номинация за главен прокурор в официална позиция до БТА

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов Източник: ПРБ

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е единственият кандидат за избор на нов главен прокурор. Предложението беше направено от прокурорите Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова в последния възможен момент - по време на последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес.

 

От една година и четири месеца Борислав Сарафов изпълнява функциите на главен прокурор, след като мандатът на предшественика му Иван Гешев беше прекратен предсрочно. Борислав Сарафов има нужните качества и опит като административен ръководител, обосновава номинацията прокурор Стефан Петров.

 

Той изтъкна, че Сарафов има управленски опит, знания в областта на правото, личен авторитет. Отбеляза още, че има кариера в съдебната система и е "етичен магистрат", а стажът му в съдебната система е близо 30 години.

Борислав Сарафов има повече от три качества, за да заеме поста главен прокурор, каза служебният министър на правосъдието Мария Павлова.

 

Тя заяви, че не вижда проблем, че има само един кандидат за поста. Павлова припомни, че по подобен начин, само с една кандидатура, са избрани председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и бившият главен прокурор Борис Велчев.

 

Служебният правосъден министър обясни, че не е направила номинация за главен прокурор, защото няма право да гласува. Мария Павлова изрази надежда процедурата за избор на главен прокурор да стигне до своя край, защото не е хубаво всички органи да са с изтекли мандати или с временно изпълняващи длъжността ръководители. Добре е за всеки един орган, в това число и в съдебната власт, да има титуляр, смята тя.

 

Това да няма избран нов състав на Висшия съдебен съвет не е по вина на членовете на съвета, нито на магистратската общност, отбеляза правосъдният министър. Тя не смята, че има проблем, че ВСС с изтекъл мандат ще гласува кандидатурата на Сарафов, тъй като вече има решение на Конституционния съд по отношение на мандатите.

 

"Имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми". Това заявява самият Сарафов по повод официалната му номинация за главен. Той е изпратил позиция до БТА.

 

В нея той обяснява, че не толкова благодарение на него, а повече на колегите му, в прокуратурата са се завърнали нормалността и професионализмът. Сарафов казва, че е гортов да предложи на ВСС визия за развитие на прокуратурата, базирана на 30-годишния му опит в институцията.

 

"Отсега мога да декларирам, че ако бъда избран за главен прокурор на Република България, ежедневно и целеустремено ще работя за възстановяване на чувството за справедливост в обществото, за налагането на принципа на върховенство на правото, политическата неутралност на институцията и защитата на независимостта на съдебната власт", заявява сегашният, а вероятно и бъдещ главен прокурор.

 

Визитка
Борислав Сарафов е завършил Висшия институт на МВР в София през 1994 г., показва биографичната му справка, публикувана на сайта на прокуратурата. В периода 1996 -2001 г. е следовател в Софийската окръжна следствена служба, а след това става заместник-районен в Сливница.

 

От 2001 г. е прокурор в Софийската окръжна прокуратура, а шест години по-късно става прокурор във Върховната административна прокуратура, отдел "Съдебен". В периода 2007 - 2011 г. е прокурор във Върховната касационна прокуратура, отдел "Противодействие на организираната престъпност".

 

На 30 юни 2011 г. е избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, а две години по-късно става заместник на главния прокурор. През 2017 г. встъпва в длъжност като директор на Националната следствена служба, пет години по-късно започва втори мандат на поста.

 

На 16 юни 2023 г. Сарафов е избран от Прокурорската колегия на ВСС за и.ф. главен прокурор.

Още от "Закон и ред"

Дело за финансиране на тероризъм, започнато от Иван Гешев като зам.-главен прокурор, е прекратено

Делото е срещу международна организирана престъпна група, свързана с финансиране на тероризъм извън България и използвала метода "хавала", чрез който парите не се преместват физически

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени