Борислав Сарафов: Сменям всичките заместници на Гешев и "гешевчетата" по места

По-рано днес ВСС избра Борислав Сарафов да бъде временно изпълняващ функциите на главен прокурор

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов Източник: Zonanews

"Прокуратурата има нужда от нормализиране. В последния месец тя беше ползвана в личния интерес на бившия главен прокурор Иван Гешев", каза Борислав Сарафов пред прокурорската колегия на ВСС. По-рано днес ВСС избра Борислав Сарафов да бъде временно изпълняващ функциите на главен прокурор.

 

По думите му прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи. Още днес ще предложа подмяната на всички заместник-главни прокурори, тъй като те показаха своята лична привързаност към г-н Иван Гешев, заяви пред журналисти избраният за изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

 

"Смятам, че последният месец показа ясно необходимостта и нуждата от реформи. Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Facebook и съм абсолютно съгласен с неговите доводи за необходимостта от промени. Затова и първата среща, която ще инициирам, ще бъде именно с него. Ще обсъдим възможностите за това как да се помогне на прокуратурата – да се изчисти от лоши практики, както от вътре, така и отвън", посочи той.

 

"Прокуратурата трябва да се изчисти не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат "гешевчетата по места”, както ги наричате медиите. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят интереса си другаде.Очаквам подкрепа от министъра на правосъдието", категоричен е Сарафов.

 

"Не считам, че настоящите зам.-прокурори – без изключение, могат да бъдат отделени от г-н Гешев. След като той вече не е главен прокурор, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си. Седейки до него на брифингите, които той даваше, вършейки и други неща, които са ми служебно известни – те нямат моралното право да останат зам.-прокурори".

 

По думите на Сарафов той носи отговорност пред стотиците стойностни хора, които работят в прокуратурата. "Тя трябва да работи в полза на обществото и гражданите, а не в личните интереси на главния прокурор или на местните сатрапи по места. Тези практики трябва да бъдат преустановени. Търся подкрепата на своите колеги, както и на правосъдния министър.

 

"Съзнавам огромната отговорност, с която съм натоварен", каза още Сарафов. Борислав Сарафов беше избран за изпълняващ длъжността главен прокурор с 8 гласа "за" и 1 "против". Решението влиза в сила веднага, за да се защитят особено важните държавни интереси, но иначе може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

 

"Изказвам благодарност за високото доверие, съзнавам с каква отговорност съм натоварен пред колегите и пред обществото", каза Сарафов пред колегията, след бе поканен в залата, за да чуе решението й.

 

"Обществото видя, че в последния месец прокуратурата беше използвана в полза на личния интерес на Гешев", продължи той. И добави, че последните дни са показали, че прокуратурата може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните, сред които подреди и себе си. Сарафов подчерта, че сигналите срещу него са изфабрикувани и "наистина е настъпило време разделно".

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени