Борислав Сарафов: В разследването на Nexo няма нищо политическо, работим стриктно само по доказателства

Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo, разкри той

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов Източник: ПРБ

Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo - на нейната дейност и финансовите потоци. Това обяви в ефира на NOVA по NOVA директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

 

"Необходим е много сериозен и прецизен финансово-разузнавателен анализ. Именно той ще бъде възложен на тази - една от най-големите, световни компании, които се занимават с подобни разследвания. Имат изключително богат опит и авторитет", допълни той. Четирима души са с обвинения във връзка със схемата. За тях Сарафов каза: "Техният профил е високоинтелигентни, изключително образовани - в най-реномираните световни университети. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Не са наркодилърите от "Обеля", а наистина едни от най-високоинтелигентните хора", уточни той.

 

Това е сложна схема, не само за вас, а за всеки. Нищо не може да се обясни просто. Тук са необходими освен познанията на закона, но и знания от финансовата област, от сферата на най-новите съвременни IT технологии. "Ние сме юристи, но имаме Отдел "Киберпрестъпления". Там колегите са минали много обучителни курсове по тази тема", заяви Сарафов. Той не пожела да потвърди дали Антоний Тренчев е един от разследваните.

 

По думите му двама души от обвинените са в неизвестност. "Според нас не са в страната, въпреки че справката на граничен контрол показва, че са тук", каза той. "Това са граждани на света. Светът е малък за такива хора. Те разполагат с изключително големи финансови възможности, имат жилища по цял свят, може да са навсякъде", заяви той. Според него това разследване ще продължи дълго време.

 

Той отрече обвиненията, че претърсванията са били направени грубо и придружени с насилие: "Това е абсурдно. Има много хора на терен, няма такова нещо, това е далече от истината", каза Сарафов. "В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен, ще се установи тепърва, ние работим стриктно само по доказателства", каза той.

 

Той не потвърди или отрече дали ДБ наистина е финансирана от тази фирма. "Това не е предмет на нашето разследване. Ако все пак някой политик има отношение към дейността на някоя престъпна схема, той ще бъде разпитан", каза той.

 

Както вчера стана ясно, част от пералнята за пари на един от най-големите пазари в Даркнет – базирания в Русия "Hydra Market" и опериращата от Москва криптоборса "Гарантекс", се оказва разследваната у нас и в още няколко държави криптопирамида Nexo. Офисите на създадената от четирима българи и ръководената от бившия депутат от "Реформаторския блок" Антони Тренчев корпорация бяха щурмувани в четвъртък от над 300 души – прокурори, следователи и агенти на ДАНС заедно с чуждестранни агенти заради разследване за пране на пари, измами на вложители и нарушаване на санкциите срещу Русия.

 

На брифинг вчера с участието на главния прокурор Иван Гешев, заместника му Борислав Сарафов и шефа на отдел "киберсигурност" в НСлС Светослав Василев, от държавното обвинение дадоха подробности по мегаоперацията. От тях стана ясно, че тя е провеждана в сътрудничество с британските служби, като вече са повдигнати обвинения на четирима души. Двама се издирват, а на други двама е наложена мярка за неотклонение от по 1 млн. лева.

 

Макар от държавното обвинение да не обявиха имената, неофициално се твърди, че издирваните са самият Антони Тренчев и другият двигател на криптопирамидата, която за 5 години е превъртяла оборот от над 94 млрд. долара – съоснователят и бивш акционер във фирмата за бързи кредити "Кредисимо" - Коста Кънчев. Оказва се, че ръководената от тях криптопирамида е действала като основна брънка при разплащания, правени от международния престъпен свят и от хора, финансиращи тероризъм.

 

Така, след 5 април 2022 г., когато от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ налага санкции на един от най-големите пазари в Даркнет (мрежата в интернет, през която минават голяма част от транзакциите на международната престъпност) – базирания в Русия "Hydra Market", както и срещу регистрираната в Естония, но оперираща от Москва криптоборса "Гарантекс", от нея са засечени общо 23 транзакции към Nexo. От самото съобщение на OFAC става ясно, че санкциите срещу "Hydra Market" и Гарантекс се налагат като ясно доказателство за усилията на службите в САЩ да не допускат "играчи като тях умишлено да заобикалят правилата срещу прането на пари и борбата срещу тероризма".

 

Противозаконна дейност, която Nexo е подпомогнало, участвайки в транзакциите от "Гарантекс", направени след налагането на санкциите. Такива впрочем е имало към криптопирамидата, отново в разрез със санкции, но този път на ООН – и от иранската борса Nobitex. Засечени са и транзакции през Nexo на човек от палестинската терористична организация "Хамас" Махмуд Мохамед Махмуд Айеш, като сигналът за тях е дошъл от израелските служби.

 

Брифингът хвърли светлина и върху ролята на бившия финансов министър и настоящ съпредседател и депутат от "Продължаваме промяната" Асен Василев. Още в четвъртък се появиха съмнения за твърде тясно взаимодействие между Василев и Nexo, които в петък сутринта бяха потвърдени и от лидера на ИТН Слави Трифонов. Той обяви, че ексфинансист №1 е бил редовен гост в седалището на Nexo в София.

 

Макар на пресконференцията от прокуратурата да не назоваха Василев поименно те посочиха, че един от свидетелите по разследването е разказал за "среща в Министерството на финансите между дружества, занимаващи се с криптовалута и бивш министър на финансите". Въпросната среща се случила преди около половин година – т.е. когато постът бе заеман именно от Василев, а на нея било обсъждано как да се създаде механизъм, през който системата за разплащания БОРИКА да бъде използвана и за разплащане с криптовалути и превалутирането им в левове.

 

Любопитен момент е, че въпросната среща е била пазена в тайна от МФ, защото от министерството не са обявявали за провеждането й. Самият Василев обаче, по-рано през 2022 г., в интервю за Блумбърг обяви, че се "проучват възможности в разговори с БНБ и някои от играчите в криптоиндустрията за създаване на механизъм за плащания с криптовалути". Темата за официално въвеждане на разплащания с криптовалути винаги е пораждала скандали заради съмненията, че по този начин ще се отвори врата за пране на пари и за заобикаляне на регулациите във финансов план. Съмнения, които подобна държана в тайна среща само подхранват. Именно затова провеждането й в българското Министерство на финансите поражда десетки въпроси, но в същото време участието на Асен Василев в този процес далеч не е изненадващо поради излезлите наяве при избухването на аферата с Nexo тесни връзки между ПП и криптопирамидата на Антони Тренчев от една страна и между тях двете с кръга "Капитал" на Иво Прокопиев от друга.

 

Ролята на ПП, при това в лицето лично на съпредседателите й Кирил Петков и Асен Василев, като проводник на интересите на Прокопиев в политиката е ноторно известна, като през последната над година излязоха десетки доказателства за нея. От четвъртък насам пък стана ясно, че основни играчи в ПП, сред които доскорошният мандатоносител на формацията и депутат от нея – Настимир Ананиев, и бившият парламентарист от ПП Александър Ракшиев, са пряко свързани с Nexo. Вторият е бил акаунт мениджър в криптопирамидата в продължение на две години – от 2019 г. до 2021 г. А първият е дългогодишен съратник на създателя на платформата Антони Тренчев и бивш негов съдружник във "Форекс Капитал".

 

Взаимовръзките между Nexo, ПП и кръга "Капитал" на Прокопиев далеч не приключват с това. Вицепрезидентът на криптопирамидата Александър Починков е бивш висш служител на издателската империя на Прокопиев "Икономедиа", като от 2013 до 2018 г. е бил неин главен технически директор. Напуска групата, за да премине на работа именно в Nexo, но с това връзките му с кръга "Капитал" далеч не приключват. Дори напротив – процъфтяват, като съпругата на Прокопиев и управител на "Икономедиа" – Галя Прокопиева, постоянно коментира негови постове в социалните мрежи, а той самият също толкова постоянно участва в инициативи, свързани с разплащанията в криптовалути на "Капитал".

 

Колаборация, която далеч не е изненадваща предвид факта, че за петте години от съществуването на Nexo изданията на "Икономедиа" реално действат като рекламна платформа на криптобанката, като само в "Капитал" официалните рекламни публикации са над 20, а общо материалите за Тренчев и компания – над 100. Ролята на "Капитал" и останалите издания от "Икономедиа" като промоутъри на Nexo, разбира се, далеч не е била безвъзмездна, като публикациите са заплащани. При това със средства, които в момента са обект на разследване за пране на пари.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени