Борислав Цеков: Действието на Радев по случая "Кирил Петков" може да се интерпретира като нарушение на Конституцията

Според него Петков е разбирал и знаел, че със заявлението за отказване тепърва се започва процедура

Борислав Цеков
Борислав Цеков Източник: NOVA NEWS

"Радев незабавно е трябвало да извърши проверка в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" дали сигналите на депутати, че Кирил Петков е с двойно гражданство, отговарят на истината, така щеше се изясни ситуацията и да се отстрани министъра. Действието му може да се интерпретира като нарушение на Конституцията без това непременно да е юридически изрядно. Неконституционалността на указа не е сам по себе си основание за импийчмънт, но поведението на президента е укоримо". Това заяви в "Офанзива" по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката специалистът по конституционно право Борислав Цеков.

 

Относно претенциите за лично явяване на лидера на "Продължаваме Промяната" Цеков заяви, че такова по закон не се предвижда. "Решението на КС не е изненадващо, не е имало правен спор откакто са установени фактите. По принцип ако се търси отговорност, би било престъпление от общ характер. По принцип може да се търси отговорност". Това заяви по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката специалистът по конституционно право Борислав Цеков.

 

По думите му автоматично никой от актовете на Кирил Петков не пада, но всеки засегнат субект, чийто права преценява, че са нарушени, би могъл да оспори акт. "Би било разумно, ако действащият министър желае изпреварващо да санира на общо основание всички актове и да поеме отговорност. Това е негово решение", обясни той.

 

Според него Петков е разбирал и знаел, че със заявлението за отказване тепърва се започва процедура по освобождаване от канадско гражданство, но за него е нямало значение. "Хипотетично това може да се вмести като нарушение на Конституцията като основание за импийчмънт, но това едва ли ще се случи. Става дума за предоверяване от страна на Радев", смята Цеков.

Още от "Закон и ред"

Родителите на Филип: Съдиите и прокуратурата са на страната на убийците. Не очаквахме убиецът на сина ни бъде освободен

Бащата на Филип посочи, че делото е седяло "на трупчета" цяла година преди да излезе резултатът от кръвната проба на мъжът, блъснал сина му на пешеходна пътека

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на правосъдието: Няма правова държава без свободна и независима адвокатура

Важно е в тези дни, когато виждаме мрежите на влияние в съдебната система и прокуратурата, стигнали на високи нива, адвокатурата да е достатъчно взискателна към своите представители, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени