Борисов: Няма да сезираме КС за промените в ИК, нека българите видят какво са сгрешили

Какво значи в законодателството "ако е възможно"? Кой определя кога е възможно? Един закон трябва да е ясен и по категоричен начин да определя хипотезите, в които се прилага, подчерта министърът на правосъдието в оставка Ахладова

Брифинг в централата на ПП ГЕРБ
Брифинг в централата на ПП ГЕРБ

ГЕРБ няма да атакува скандалните промени в Изборния кодекс, стана ясно още на днешния брифинг в централата на партията. Министърът на правосъдието в оставка Десислава Ахладова коментира, че при приемането на Изборния кодекс ясно се е видяла юридическата неграмотност на новото мнозинство. "На първо място най-много ме притеснява обстоятелството, че Народното събрание започна да приема законите бързо, без обществено обсъждане. И в Доклада за върховенството на закона основните критики бяха именно в тази връзка – че парламентът приема законите прибързано, без оценка на въздействието. В този парламент видяхме нещо нечувано, а имено Закон за съдебната власт, НПК, Изборен кодекс да се приемат за първи път, без да се попитат Министерство на правосъдието, ВСС", обясни Ахладова. 

 

"Видяхте за колко дни беше приет Изборният кодекс, без да се изчакат становищата на тези институции, в противоречие с Правилника за дейността и работата на Народното събрание. За първи път видяхме, че нито заинтересованите лица, нито гражданите можеха да участват в обществените консултации. Искам да попитам юни, юли месец, когато дойде новият Доклад за върховенството на закона, каква ще бъде констатацията за приетия нов Изборен кодекс?", попита тя.


"Какво значи в законодателството "ако е възможно"? Кой определя кога е възможно? Един закон трябва да е ясен и по категоричен начин да определя хипотезите, в които се прилага", подчерта Ахладова.

Според нея в изборното законодателство има много противоречиви текстове, за които не се знае как ще бъдат тълкувани при обжалване пред съда. Ахладова изрази надежда да не се стигне до касиране на изборите.

 

Премиерът в оставка Бойко Борисов успокои Ахладова, като й каза да не му мисли, тъй като за хаоса, който ще се създаде, ще бъдат отговорни Румен Радев и неговия инструмент – депутатът Слави Трифонов.

Правосъдният министър в оставка изказа притеснения и за промените в Изборния кодекс, свързани с видеонаблюдението на изборите. "Оставете ги. Нека българите видят какво са сгрешили и какво са направили. Те вече виждат. Няма да го обжалваме. Обжалваме мораториума, защото това е свръхгрешка. Има конституционна практика, в която това е гледано, и правителството изпълнява своите задължения, докато не бъде подменено. Конституционният съд се е произнесъл, но понеже искат тълкувание, ще е по-дълго решението. Те не могат да дадат друго решение, защото вече са дали едно такова", обясни Борисов. 

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени