Бойко Найденов: Корупция, алчност и непрофесионализъм са довели до катастрофата в Бургас

Как е възможно автобус с нелегални мигранти да измине повече от 70 километра на територията на България, без никой да го спре? Възможно е с помощ отвътре, смята бившият шеф на НСЛС

Бойко Найденов
Бойко Найденов Източник: Скрийншот видео кадър

Корупция, алчност и непрофесионализъм са довели до катастрофата в Бургас. Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов. Той видя пропуски както от страна на службите, така и в подготовката на полицаите.

 

"За съжаление, корупцията убива. Как е възможно автобус с нелегални мигранти да измине повече от 70 километра на територията на България, без никой да го спре? Възможно е с помощ отвътре", смята Бойко Найденов.

 

По думите му и в трафика на хора, и в трафика на наркотици се ангажират лица от службите на 1, 2, 3 ниво, които да обезпечат преминаването.

 

"Някъде там може да е станала засечка и да се стигне до ескалация, но ако този автобус сега е предмет на обсъждане, най-вероятно още 10 автобуса са минали оттам тази седмица без да бъде забелязано – умишлено или непредпазливо, не мога да кажа", подчерта той.

 

Според Найденов една голяма част от трафика на хора минава през България, но случаите, в които трафикантите биват заловени, са съвсем малко. Същото се отнася и наркотиците – изработва се канал и там понякога се пускат количества, които да покажат, че все пак се работи.

 

"Заради големия брой мигранти най-вероятно българските служби за сигурност са разполагали с оперативна информация за предстоящия трансфер. Не ми се мисли, че в момента нашите служби за сигурност са толкова неадекватни.

 

Ако това беше терорист с взрив, това ли е силата на нашите служби за сигурност, които не могат да спрат един автобус, който се движи по пътя", констатира бившият шеф на НСЛС.

 

Найденов забелязва и друг пропуск в действията на загиналите полицаи: "Ако се прави блокада, заградително мероприятие, не може ти с тялото си да препречваш пътя на един автобус, който лети, без да знаеш какво е в главата на водача. То е ясно че той няма да спре и вероятността да те удари е голяма.

 

Ако службите, полицията и всички отговорни институции не са сработили, защо оградата по границата с Турция не е спряла бежанците?", интересува се той.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени