Брифинг на прокуратурата за разбитата престъпна група, заплашвала магистрати (НА ЖИВО)

Като главен прокурор няма да позволя не само да се засяга интересите на хората и на народа, но и на магистрати и служители от представители на организираната престъпност, заяви Гешев

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ

Брифинг в Националната следствена служба по повод досъдебно производство на Софийска градска прокуратура срещу организирана престъпна група, уличена в множество престъпления, сред които заплахи на следователи, прокурори и съдии.

 

"Като главен прокурор няма да позволя не само да се засяга интересите на хората и на народа, но и на магистрати и служители от представители на организираната престъпност и върху тях да се оказва натиск, още повече върху дами и майки. Ще видите симбиозата между криминални авторитети и такива издирвани от интерпол, както и известни на обществото лица и организации заедно се борят срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това го казват доказателствата по делото". Това заяви главният прокурор Иван Гешев. 

 

Прокурор Илияна Кирилова заяви, че към момента към служителите в СГП, няма такъв натиск. "СГП ще търси съдействие от колегите магистрати и прокурори, които чувстват, че към тях е отправена заплаха по отношение на тяхното здраве и живот. Смея да твърдя, че в Софийска градска прокуратура не е оказвано влияние на никой следовател или прокурор. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме всички действия за разкриване на обективната истина", каза тя.

 

Досъдебното производство е образувано след доклад на службите за сигурност. Голяма част от материалите са класифицирана информация. Към обвинение са привлечени две лица. Освен това имало и заплахи към лице, което се занимава с издателска дейност. Иначе задържаните били част от ОПГ, която се занимавала и с търговия с наркотици. Единият от издирваните успял да избяга зад граница, а другарят му не успял да избяга и е арестува. Освен това били отправяни и заплахи срещу магистрат, който си направил отвод по дело. На магистрата е назначена и специална охрана.

 

"На 7 март бяха извършени действия по разследването. В жилище са намерени и иззети пластмасови контейнери, съдържащи бяло вещество - реагирало на кокаин, както и бял лист, с напечетано заглавие "За отстраняване"", каза Сийка Милева. В този списък били имена на прокурори от закритата спецпрокуратура. При втория обиск били намерени флашка и две писма - на английски и на български. В едно от тях се казва: "Ние сме в непрестанна връзка с човека в Белград и скоро ще пием шампанско".

 

"Имаме неограничено финансиране от Цецо срещу Гешев. Къро също е насреща. Тони Парфюма на Асен, също търси хора. После ще го дадем на нашите хора от Щатите. Търсим хора, които да викат срещу Каскета", пише в другото писмо, което било на български език.

 

Бяха пуснати и 15 аудиозаписа между пет лица. Там е замесен и румънски гражданин, съден за измами във Франция. Разговорите са между Красимир Каменов-Къро и неустановено лице, което вероятно е негов приближен. От записите изплува и името на скандалния Калин Едрев, който е описан като човек, прикрепен към "ПеПе". В друг от записите се чува и името на Атанас Чобанов.

 

"Този път няма ги изпуснем, земи си пуканки и гледай", казва Къро на свой събеседник, който му говори с криптиран глас. В друг запис той казва: "Идват моите хора ПП-ДБ". Прокуратурата все още не е установила кой е въпросният журналист, който участва в разговорите с Овидиу Семенеску, вероятно Къро и задържания Д.Г.

 

При извършените следствени действия в имоти на обвиняеми, част от организирана престъпна група, е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи, съобщиха от прокуратурата. Досъдебното производство се води от Софийската градска прокуратура. Престъпната група е уличена в множество престъпления.

 

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

Бе представена презентация във връзка с образувано досъдебно производство към група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност/ пране на пари и данъчни престъпления.

В хода на разследването са били отправени са заплахи за живота и здравето на магистрат, който си е направил отвод. 

 

На 7 март по досъдебното производство са направени претърсване и иззмване от жилищата на лицата, намиращи са вещества  реагиращи на кокаин. Намерен е лист, който съдържа имена на прокурори и следователи. В едно от жилищата на втория обвиняем също са намерени и иззети наркотични вещества, иззет е лист с напечатан текст на английски език, заявиха от прокуратурата. 

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени