Брифинг след ареста на български граждани по подозрение в шпионаж за Русия (НА ЖИВО)

Повечето задържани за шипонаж са настоящи и бивши служители на Служба военно разузнаване

Брифинг на прокуратурата за руските шпиони
Брифинг на прокуратурата за руските шпиони Източник: БНТ

Няколко лица бяха задържани снощи по подозрение за шпионаж в полза на Русия. До арестите се стигна след акция на ДАНС. Днес стана ясно, че всички задържани по подозрението за шпионаж са български граждани, сред тях и служители на Министерството на отбраната. В момента от прокуратурата на извънреден брифинг дават повече информация за акцията. 

 

Ръководител на групата е бивш ръководен кадър на служба "Военно разузнаване" към министъра на отбраната. Неговата задача е била да изгради агентурна схема, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Военно-окръжна прокуратура наблюдава производството. 

Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава, потвърдиха от Министерството на отбраната.

 

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство. Вчера екипи на ДАНС и на МВР са обискирали различни адреси в София. Заради операцията на изходите на столицата в следобедните часове имаше засилено полицейско присъствие.

Бивш ръководен кадър на военното разузнаване е арестуван като лидер на шпионската група, която е разбита от прокуратурата и ДАНС, съобщи Сийка Милева. Условно го наричаме резидент. Завършил е образованието си в България и чужбина. Кадър на ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия.). Преподавател е в служба Военно разузнаване. Задачата му е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал е лица, които са имали достъп до тайните на НАТО и ЕС.

 

В групата участва и съпругата на резидента, която има руско и българско гражданство. Имала е доверие на руското посолство. Била е посредник между резидента и посолството като е предавала пари. Има записани нейни посещения в посолството. Сийка Милева заяви, че за първи път в новата история на България е разкрита група за шпионаж:
"Подготвили сме и материали, които са част от общата доказателствена съвкупност и се спазва презумпцията за невиновност. В него са изполвани и условни наименования. Тази група застрашава националната сигурност.

 

Четвъртият е бивш служител на "Военно разузнаване", като е бил и на мисии зад граница като военно аташе. Сега е директор на регистратура на класифицираната информация в Народното събрание.

 

Случаят е без аналог в новата ни история.Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службите, заяви още главният прокурор Иван Гешев. Той обяви, че не иска акцията да служи за разединение, а за обединение на българските граждани.

"Ние сме на първо място българи. Този път искам да се обединим на основата на това, че обичаме родината - дума, която сме започнали да забравяме. Трябва да помним, че сме българофили и защитаваме родината. Ние и не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни да защитим нашата родина България", каза още главният прокурор Иван Гешев.



Още от "Закон и ред"

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани през август, показват данни на Междуведомственото звено на прокур

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени