Бум на фалшиви банкноти от по 50 лева

Фалшивите банкноти могат да се познаят по няколко начина

Банкнота от 50 лева
Банкнота от 50 лева Източник: БНБ

Все повече случаи за фалшиви петдесетолевки у нас, посочва NOVA. За последните три месеца в Националния център за анализ на Българската народна банка (БНБ) са били задържани 340 фалшиви банкноти. 278 от тях са били с номинална стойност от 50 лева. Колко фалшиви пари попадат в джоба ни, без дори да подозираме - никой не се заема да анализира.

 

При всяка покупка в магазина Валерия Маринова от Монтана има едно наум за фалшиви банкноти. "Засега не съм попадала, но чух за това нещо. Внимавам, но като ги изтегля от банкомата си мисля, че са от банка и няма проблем", споделя жената.

 

Само преди дни в ръцете на Камен Аврамов, който е собственик на квартален хранителен магазин, попаднала съмнителна петдесетолевка. Разказва, че най-често фалшиви банкноти се дават по време на празниците, когато има много пазаруващи хора.  

 

На пазара в Монтана се надяват, че никой няма да извади фалшиви 50 лева за килограм чушки или домати. Хората могат да познаят фалшивите пари по няколко начина.

 

"При по-съмнителна хартия и по съвет на човек, работещ в банка, проверяваме грапавината на ревера на изображението на Пенчо Славейков върху купюрите от по 50 лв. Това било сигурен знак, че когато я има, банкнотата не е фалшива", обяснява Камен Аврамов.

Още от "Закон и ред"

Ръководителят на пресцентъра на Прокуратурата отговори на твърдението на Цариградска за отправени заплахи

Името ми в последните два дни присъства в негативна конотация в поредица от интервюта на един конкретен български съдия, написа във фейсбук Веселин Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени