Бюрото за защита на свидетели преминава към правосъдното министерство, реши правната комисия

Главният прокурор се противопостави всички материални активи на Бюрото по защита да преминат в МП

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Бюрото по защита се връща в Министерство на правосъдието - това решиха депутатите от правна комисия на второ гласуване днес. От 2014 г. Бюрото беше към главния прокурор. По време на разискванията бе обсъдено само, че няма да се иска становище на пленума на ВСС, за да стане прехвърлянето по-бързо. Спор в комисията имаше относно прехвърлянето на имота на бюрото.

 

По темата думата поиска главният прокурор Иван Гешев, който присъства на комисията, доводите му бяха съобщени от зам.-главния прокурор Даниела Машева. Тя обясни, че главният прокурор се противопоставя всички материални активи на Бюрото по защита да преминат в МП. Становището на прокуратурата е, че от прехвърлянето трябва да бъдат изключени недвижимите имоти, които са предоставени за управление на главния прокурор от ВСС. Ако приемете редакцията на работната група се рискува да се приеме противоконституционна норма съгласно Закона за ВСС и това решение е единствено и само в правомощията на ВСС.

 

Защити тезата и самият Гешев - редакцията е противоконституционна относно принципа за разделение на властите, и то не само за тази сграда. Той ще иска становище на КС, ако мярката бъде приета. "Когато бюрото по защита мина към прокуратурата, дойде без пари, с хора с 30 коли, без сграда, никой не попита прокуратурата как ще работят хората. МП има огромното желание да защитава свидетели, логично е да си гледа и служителите, а не да краде имоти на прокуратурата, заяви главният прокурор. За което получи възгласи от членовете на правната комисия.

 

От МП възразиха с обяснение, че този имот се е помещавал на "Майор Векилски" 2, решението е на държавата, а парите на данъкоплатците. След като идват при нас служителите - без сграда не може, на улицата ли ще останат, поясниха от там. Иван Гешев не се съгласи. МП няма желание да охранява каквото и да е, това е законодателна инициатива, ние, както и прокуратурата, изпълняваме, категорични са от ведомството. Иначе стана ясно, че сградата не е целево предоставена за нуждите на Бюрото по защита, след измененията 2016 г. по Конституция и закона за актуализация за държавна собственост.

 

Имотът е предоставен за управление на ВСС, след това на главния прокурор и той е преценил, че е за целите на бюрото по защита. Този имот не може да бъде предмет на предоставяне по силата и да се върне обратно в МП. Това следва да стане с процедура по акта за държавна собственост и след решение на ВСС, категорична бе обаче отново Машева. Крум Зарков, БСП предложи за базата, където работят служителите, да има три месеца срок за прехвърляне. Предложението не бе прието, не бе прието и за четири месеца. От ДБ Надежда Йорданова и Атанас Славов изразиха обратно мнение, че подобно законодателно решение не противоречи на Конституцията, собствеността е държавна, не нарушава принципа за разделение на властите.

 

Иван Гешев отново взе отношение - след преместване на Бюрото по защита резултатите ще са трагични и никой не поставя въпроса как съдебната власт ще осигурява неговата работа. МП разполага с огромен сграден фонд, не искаме да гоним никой, не искаме бюрото да не функционира и ще съдействаме, но става въпрос за имоти и че се нарушават закони, категоричен бе той.

 

Втори скандал се развихри след това в правната комисия, когато депутатите започнаха дебат по следващата спорна тема, поискана от ДБ - за закриване на спец съда и прокуратура. Точно в 13.57 ч. обаче председателят на комисията Андрей Михайлов посочи, че дебатът трябва да бъде закрит, тъй като в Народното събрание започва пленарното заседание по гледане на бюджета.

 

Мая Манолова взе думата, за да съобщи, че "това е един и същи номер като снощи, за да не се приеме законодателната промяна за спецсъда" (б.а. когато заседанието на правната комисия бе прекратено с мотива, че се гледа бюджета на НЗОК). В сградата на НС тече бюджетна комисия, но председателят Ива Митева се появи и съобщи, че открива заседанието. Тъй като няма кворум обаче го закрива до приключване на бюджетна комисия и обяви почивка до 16 ч. Оказа се, че кворум има, но въпреки това заседанието бе прекратено.

 

На правна комисия обаче в същото време течеше спор дали заседанието да бъде закрито, председателят Михайлов обясни, че трябва да се прекъсне, тъй като започва заседанието на парламента. Манолова бе категорична, че това е нарочно. Анна Александрова от ГЕРБ поиска комисията да бъде веднага разпусната. Явор Божанков от БСП също беше активен в спора, като повтаряше, че остават три минути и трябва да бъде гласувано предложението на председателя на правна комисия за закриване.

 

Атанас Славов от ДБ каза, че становището на прокуратурата вече е чуто. Продължаваха и призивите за прекратяване на заседанието от страна на Анна Александрова от ГЕРБ-СДС. В крайна сметка председателят Андрей Михайлов, ИТН, обяви, че заседанието в НС е започнало и закрива дебата и заседанието на комисията, не знаейки, че докато тече спорът парламентът вече излезе в почивка до 16 ч. Малко по-късно обаче заседанието бе продължено вече в сградата на Народното събрание.

 

Източник: News.bg

Още от "Закон и ред"

Готова е съдебно-психиатричната експертиза на обвиняем за убийство в парк в Добрич, 31-годишният мъж може да носи наказа

Тежкото криминално деяние е извършено на 7 март 2024 година. Жертва на убийството е 56-годишен местен жител, който е бил намушкан смъртоносно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени