Червената метла и следващата я червена пепел продължават да засипват администрацията. Този път в правосъдното министерство!

Висшият адвокатски съвет се намеси в политическите борби и зае достойно място във фабриката за медийни пушилки

Иван Демерджиев
Иван Демерджиев Източник: You Tube

Поредното многозначително назначение на тандема Радев/Янев е в Министерство на правосъдието. Новият заместник-министър назначен вчера е досегашният председател на Адвокатската колегия в Пловдив – адв. Иван Демерджиев. Единственото нещо, с което може да бъде запомнено неговото председателстване, са неколкократните декларации, които ръководството на пловдивската адвокатура произведе срещу главния прокурор Иван Гешев. Въпросните изявления бяха разпространени от адвокатският съвет в Пловдив, без да се вземе предвид мнението на всички членове на колегията в Пловдив, но веднага бяха забелязани, публикувани и популяризирани от редица протестърско-метежнически медии. Част от тях водещи се "национални" и "обществени". Зад фасадата на декларациите останаха нерешени редица проблеми на адвокатите, които са ежедневни затруднения при упражняването на професията им. Политиката на ръководството на пловдивските адвокати представлява своеобразно продължение на националното ръководство, към което Иван Демерджиев се беше устремил, преди да бъде инсталиран за заместник-министър на правосъдието.  Вместо да се бори за разрешаването на проблемите на адвокатите, които не са малко, Висшият адвокатски съвет се намеси в политическите борби и зае достойно място във фабриката за медийни пушилки


Ето няколко примера. На 18.09.2019 г. Висшият адвокатски съвет излезе с "Обръщение" към Висшия съдебен съвет, в което заявява, че Иван Гешев не трябва да бъде избиран за главен прокурор. Мотивите трудно могат да се определят като чисто професионални, по-скоро те оставиха впечатление за проекция на политическите протести в тази връзка. На 10 юли 2020 година Висшият адвокатски съвет поиска оставката на Иван Гешев и на Данаил Кирилов. Твърдеше се, че искането е подкрепено от пет колегии, сред които и ръководената от Иван Демерджиев в Пловдив. Оказа се, че тази "подкрепа" отново не е съгласувана с членовете на колегията, а е самоинициатива на ръководството ѝ. На 15 май Висшият адвокатски съвет реши, че най-важното и приоритетно нещо пред съсловната организация е Законът за хазарта и правото на хора като Васил Божков-Черепа да печелят от билетчета за търкане. Искането смая много адвокати, които започнаха да задават въпроси дали Законът за хазарта е най-важният и приоритетен проблем на адвокатурата. Редовите адвокати от години роптаят, че недостатъчно прецизните текстове на устройствения им закон създават затруднения при упражняването на професията и въпреки постоянните обещания, реформите остават мираж. Затова внезапният интерес на тяхното ръководство към Закона за хазарта стана причина за изумление и за неодобрение.

 

На 29 септември 2020 година Конституционният съд отказа да разгледа искането на Висшия адвокатски съвет, защото той не е компетентен да сезира по такива въпроси. Това остави неприятно усещане у много адвокати, защото излезе, че от една страна централното им ръководство се занимава с чужди за гилдията въпроси, а от друга – защото стана ясно, че в тези свои усилия висшите ръководители на адвокатите дори не са успели да вникнат, че не разполагат с такива права. 45-тото Народно събрание остана в историята с редица скандали. Част от тях бяха измененията в Изборния кодекс, ограничаващи възможността на стотици хиляди граждани да гласуват. Други бяха опитите за закриване на специализираните съдилища и прокуратура и практическото елиминиране на КПКОНПИ. Въпреки че тези органи се възприемат позитивно от Европейския съюз и че тяхното елиминиране ще постави прът в колелата на ефективното правосъдие, Висшият адвокатски съвет скромно замълча. За сметка на това, на 26 април  излезе с остра позиция срещу изявление на премиера в оставка, който обърна внимание, че някои адвокати, които са народни представители, приемат поправки в законите, които ще помогнат на техните клиенти да осуетят носенето на отговорност.

 

Този двоен аршин, който проявява ръководството на съсловната организация, по никакъв начин не помага за издигането на нейния престиж в обществото. Напротив хората много добре помнят как един от популярните ѝ членове откровено се подиграваше с национални символи в полета си към политическа кариера, но адвокатурата така и не го забеляза и не му потърси отговорност за поведението. В последните месеци и години ръководството на адвокатското съсловие влезе сериозно на полето на политическия дебат, което е за сметка на основната му дейност. Назначението на Иван Демерджиев за заместник-министър може да е тълкува като отблагодаряване. Въпросът, който остава да виси е: Кой ще помогне на адвокатите в България да уредят най-накрая статута си и да преодолеят пречките, които им пречат с години? Скоро има избори за ръководство, но предвид политическите амбиции, които са овладели много кандидати, реформата май отново ще се отложи.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени