Членове на ВСС се оплакаха от натиск от страна на Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев не остана безмълвен и заяви, че спрямо него също се оказва натиск от всякакви органи

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

Огнян Дамянов, който е част от прокурорската колегия на ВСС се оплака, че главният прокурор Иван Гешев е оказвал натиск върху тях. Това стана ясно по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на който членовете на кадровия орган дебатират по оттеглянето на първото предложение за предсрочно прекратяване на главния прокурор Иван Гешев.

 

Гергана Мутафова представи мотивите като причина за оттегляне на първото предложение на членовете на прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Те оттеглили предложението си заради становището на наблюдаващия прокурор на атентата, че израелски експерт не е бил допускан. Дежурните прокурори не са попълвали и водели книга за допуснати лица на местопроизшествието.

 

Израелският експерт не е повлиял за извършването на място процесуално следствени действия. След анализ на фактическата обстановка, че в хода на извършената проверка не са установени достатъчно данни за твърденията за престъпления по служба или против правосъдието на главния прокурор. Не се установяват достатъчно данни за извършено длъжностно престъпление по служба, обясни Мутафова.

 

Не са налице нито от обективна, нито от субективна страна престъпления от общ характер. Несъществен е случаят как израелският експерт се е появил до местопроизшествието на взрива срещу главния прокурор, станал на 1 май, обясни Мутафова.

 

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че нито той, нито неговата защита не е уведомявана за доказателствата и по двете предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор. "Аз не съм запознат вчера, спешно да ми се връчат доказателства, спешно главният секретар е призовал един куп колеги и на база на тази обосновка се прави това искане. Изводите защо тези факти с какво и как кореспондират е въпрос на анализ на всеки един юрист. Държа всички доказателства, доказателствени искания да бъдат качени на сайта на ВСС", настоя Гешев.

 

Той посочи, че след като няма да има публичност по случая с взрива да бъде качено на сайта на ВСС.

Гешев ще иска още всички доказателства независимо дали става въпрос за първото или второто искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор да се качва на страницата на ВСС. След резултата от гласуването, главният прокурор ще направи нови доказателствени искания.

 

Правосъдният министър Атанас Славов заяви, че има готовност да свика самостоятелно заседание на ВСС, за да се изясни въпросът имало ли е натиск върху членовете на прокурорската колегия или не. Главният прокурор Иван Гешев не остана безмълвен и заяви, че спрямо него също се оказва натиск от всякакви органи.

 

Източник: News.bg

Още от "Закон и ред"

Европрокуратурата: Длъжностни лица от ДФ "Земеделие" изглежда са били част от ОПГ за точене на еврофондове

Лидерът на организираната престъпна група е бил упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд "Земеделие" и Областната служба по земеделие на България, както и пред търговските банки

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени