Членовете на антикорупционната комисия ще са трима и ще се избират от Народното събрание

Кандидатите трябва да имат висше юридическо или икономическо образование и най-малко седем години стаж по специалността или седем години стаж в службите за сигурност

Народното събрание
Народното събрание Източник: Zonanews

Членовете на антикорупционната комисия да се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети, решиха депутатите с приети на второ четене текстове от законопроекта за противодействие на корупцията, внесен от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, съобщи БТА.

 

Обсъждането на законопроекта започна на извънредното заседание вчера и днес продължава. Редакционната поправка беше направена от депутата от ПП-ДБ Стою Стоев вчера.

 

Със законопроекта се създава Комисията за противодействие на корупцията, която ще се състои от трима членове, като всеки един от тях председателства комисията на ротационен принцип за по две години.

 

Кандидатите за членове трябва да имат висше юридическо или икономическо образование и най-малко седем години стаж по специалността или седем години стаж в службите за сигурност. Те ще се избират от Народното събрание с мнозинство две трети, а мандатът им ще бъде шест години.

 

При всеки избор на членове на комисията се сформира нарочна номинационна комисия от петима независими членове – по един предложен от Върховен касационен съд, Висшият адвокатски съвет, Министерство на правосъдието, омбудсмана на България и от Сметната палата.

 

По предложение на Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) депутатите решиха, че вместо препоръчително класиране, номинационната комисия ще изготвя препоръчително оценяване.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени