Даниел Митов осъди прокуратурата за 50 000 лв.

На втора инстанция Софийският апелативен съд удвои обезщетението за депутата от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър

Даниел Митов, ГЕРБ
Даниел Митов, ГЕРБ Източник: Zonanews

Софийският апелативен съд (САС) завиши двойно обезщетението, което държавата в лицето на прокуратурата трябва да плати на бившия външен министър Даниел Митов. Сега от бюджета на обвинение имат да дават 50 000 лева на депутата от ГЕРБ.

 

Миналата година Даниел Митов заведе иск за общо 110 000 лева срещу прокуратурата заради вреди, които е претърпял от незаконното обвинение срещу него като външен министър във връзка със самолетните билети на ведомството. По това дело Митов беше подсъдим заедно с бившия си заместник Христо Ангеличин и през 2020 г. двамата бяха окончателно оправдани. На първа инстанция Софийският градски съд осъди прокуратурата да плати 25 000 лева на Митов за неимуществените вреди.

 

На втора инстанция САС осъжда държавното обвинение да му плати 50 000 лева за моралните вреди от делото, като уважи изцяло и иска от 10 200 лева за разноските, които е направил за адвокат. Апелативните съдии Снежана Бакалова, Цветомира Кордоловска-Дачева и Жана Маркова решиха, че първата инстанция неправилно е приела, че обвинението не е повлияло на политическата кариера на Митов, написа правният сайт lex.bg.

 

Свидетели дали показания, че депутатът е изпаднал в тежка депресия, няколко месеца не излизал от дома си, избягвал контакти дори с най-близките си приятели. "Не без значение за действителните измерения на вредите е и фактът, че до повдигнатото обвинение ищецът е един от малцината министри, чието име никога не било замесвано в никакви скандали...Като политик и общественик, включително като участвал в управлението на страната в качеството си на външен министър, ищецът се е ползвал с безспорен авторитет в обществото”, пише в решението на съда.

Още от "Закон и ред"

Ръководителят на пресцентъра на Прокуратурата отговори на твърдението на Цариградска за отправени заплахи

Името ми в последните два дни присъства в негативна конотация в поредица от интервюта на един конкретен български съдия, написа във фейсбук Веселин Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени