ДАНС сезирана за фалшификациите на Кирил Петков и Бориславова

Случаят е заведен като досъдебно производство № 5275/2023 г. , а по описа на Софийска районна прокуратура е 38008/2023 г.

Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС)
Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) Източник: Zonanews

За основателни съмнения за извършени престъпления по няколко члена на Наказателния кодекс на Р. България е сезирана ДАНС през м. юни 2023 г, за факти, според които Кирил Петков е станал служебен министър на икономиката с цената на фалшифицирани документи и фактическа измама, представени на Агенцията по вписванията.

 

Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интереси. Фалшификацията е включвала поредица от недействителни и неистински документи, изготвени и легализирани от адвокат Лена Бориславова. Целта е била да бъдат въведени в заблуждение държавните институции, че Кирил Петков Петков няма никакакво противоречие със законите, за да бъде назначен за Министър на икономиката през 2021 г.

 

С измамата Петков слага и свое подставено лице в управата на "Да запазим Корал", а Лена Бориславова внася фалшиви документи с фалшиво пълномощно в Агенцията по вписванията. Незабавно е извършена проверка и през м. юли 2023 г., материалите са изпратени в Софийска градска прокуратура! От там през м. август попадат в Софийската районна прокуратура и в началото на м. септември 2023 г. е образувано досъдебно производство в МВР.

 

Софийска градска прокуратура
Софийска градска прокуратура Източник: Zonanews

Случаят е даден на разследващ полицай в 5-то РПУ към СДВР София. Случаят е заведен като Досъдебно производство № 5275/2023 г. , а по описа на Софийска Районна Прокуратура е 38008/2023 г.

 

Започва разследване по което до този момент за 8 месеца за събрани доказателства и са разпитани над 15 свидетеля. Изведнъж без никакви обяснения СРП изземва обратно делото и го праща за разследване на … Бургаската Районна Прокуратура.

 

Не е ясно по какви мотиви и какво въобще се работи по това скандално дело, което засяга неопровержими доказателства за груби престъпления влизащи в разпоредбите за документна измама, длъжностно престъпление, нарушение на Закона за администрацията, Закона за адвокатурата, възможно съучастие на служители или съдии по вписванията и най-общо с една дума #КОРУПЦИЯ.

 

Тук отговорността е не само на съставителите на фалшификациите, а и на лицето, което съзнателно се ползва от резултата на подобно престъпление. Значението на криминалния акт, ако все пак бъде установен по съответния ред от Прокуратурата е огромно, защото става дума за лица, които са участвали и участват във висшето ръководство на Българската държава и вземат съдбоносни решения за нейната съдба.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени