Държавата изплаща 1,6 млн. евро обезщетение на Кобурга и сестра му, но напомни, че може и да ги връщат

Двамата осъдиха България в Страсбург заради наложения преди 14 години мораториум не само да се разпореждат, но и да експлоатират върнатите им имоти

Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски Източник: БГНЕС

С 3 месеца забавяне правителството прие решение за изплащане на обезщетение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Това съобщиха от Министерския съвет. 

 

Става дума за обезщетението на стойност 1,6 млн. евро, или 3,2 млн. лв., което бе присъдено на бившия цар и сестра му от Европейския съд по правата на човека в Страсбург през 2023 г.

 

Двамата осъдиха България в Страсбург заради наложения преди 14 години мораториум не само да се разпореждат, но и да експлоатират върнатите им имоти. В случая става дума за 16 500 дка гори в Рила и за неосъществения в продължение на годините на мораториума дърводобив в тях.

 

Между Сакскобургготски и държавата тече спор за собствеността на горите, който не беше приключил до произнасянето на съда в Страсбург. Едва този месец първата инстанция по него Софийският окръжен съд постанови, че горите са собственост на държавата.

 

Българският съд обаче oтxвъpли пpeтeнциитe нa дъpжaвaтa да ѝ бъде платено за осъществените дoxoди oт дoбиви, тъй като пpиpaвни Caĸcĸoбypггoтcĸи нa дoбpocъвecтeн дъpжaтeл.

 

В решението си за обезщетението ЕСПЧ обаче заяви: "С оглед на факта, че националното производство, свързано с правото на собственост на жалбоподателите, все още е висящо, Съдът взема под внимание уверението на жалбоподателите, че всяко присъдено обезщетение ще бъде взето под внимание, когато страните уредят сметките си след приключването на производството. По-специално, за да се предотврати всяко неоснователно обогатяване от настоящото решение, ако националните съдилища в крайна сметка установят, че жалбоподателите не са или не са изцяло собственици на спорните имоти, жалбоподателите следва да изплатят съответната част от обезщетението, посочено в параграф 44 по-горе, на държавата-ответник, в случай че междувременно такова е било платено".

 

Днес от Министерския съвет изрично напомнят за тази точка от решението на съда в Страсбург и че "ако националните съдилища в крайна сметка решат, че Сакскобургготски и Хробок не са собственици на горските имоти или на някои от тях, те ще трябва да възстановят на държавата съответната част от присъденото обезщетение".

 

В съобщението се подчертава, че решението по делото "Сакскобургготски и Хробок срещу България" е задължително за българската държава. И тъй като решението за собствеността на рилските гори не е окончателно, "на този етап държавата следва да заплати присъденото от ЕСПЧ обезщетение".

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени