Демерджиев за атентата срещу Гешев: Има конкретни данни, които сочат към определени лица

Демерджиев направи коментар и във връзка с полицейската акция с обиска в нощен клуб в Пловдив

Иван Демерджиев
Иван Демерджиев Източник: МВР

Има конкретни данни, които сочат към определени лица. Има информация за поръчителите и извършителите на взрива срещу главния прокурор Иван Гешев, но тя е оперативна – голяма част от нея се обработва от анализаторите, които изпрати Европол. Това обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в кулоарите на парламента.

 

"Ще направим всичко необходимо с целия ресур и партньорските служби, за да стигнем до извършителите и поръчителите на този взрив. Има конкретни данни, които сочат към определени лица. До момента не съм казвал нищо по-различно от това, което изнесе главният прокурор и заместникът му. Казах огледално фактите такива, каквито са. И винаги ще го правя", посочи Демерджиев.

 

На въпрос трябва ли Гешев и заместникът му да се оттеглят докато трае разследването, Демерджиев заяви, че не жаелае да се бърка в прерогативите на съдебната власт.

 

"Редно е, когато се води такова разследване, то да протече безпристрастно. Прокуратурата знае как да го обезпечи", смята той.

 

По повод войната по пътищата и последните тежки инциденти със загинали и пострадали хора, вътрешният министър заяви, че МВР отдавна е взело мерки.

 

"Това, което обаче, не е удовлетворително, е, че няма резултати", посочи той.

 

"Има теми, сред които безопасността по пътищата и домашното насилие, по които Министерство на вътрешните работи само не може да се справи. Имаме нужда от всички институции, които са ангажирани с тези теми", обърна внимание Демерджиев.

 

"Ние започнахме безкомпромисна борба с пияните и дрогираните шофьори, но както виждате при последния случай момчето няма нито алкохол, нито наркотици в кръвта. Става въпрос просто за един млад шофьор, който за съжаление, подценявайки възможностите си и ситуацията, подхождайки безотговорно, е довел до смъртта на двама млади. В значителна степен е предопределил и своя живот, както и този на близките си", коментира министър Демерджиев.

 

Той призова всеки, който сяда зад волана, да бъде много отговорен.

"Институциите, вместо да прехвърлят вина едни на други, стопаните на пътя да си зададат въпроса кой отговаря за светофарните уредби, за легналите полицаи. Кой трябва да обезпечи условията, за да може да се работи", отбеляза Демерджиев.

 

"Ще припомня, че мобилната камера, която сложихме на мястото на инцидента, където Семерджиев уби две момичета, продължава да стои. Там имаше ангажимент да има стационарна камера и Столична община трябваше да я сложи, но няма. На други места, където също имаше такива обещания, също още няма. МВР не може да покрие всички дефицити в държавата. Стараем се, но нека всички упреци не са към нас", каза още министърът.

 

Демерджиев направи коментар и във връзка с полицейската акция с обиска в нощен клуб в Пловдив. Вътрешният министър подчерта, че не е разпоредил тази операция, нито е бил предварително уведомен за нея.

 

"Такива операции провеждаме, ще провеждаме и трябва да провеждаме срещу разпространението на наркотици. От началото на годината са проведени над 2000 такива операции, задържани са много килограми наркотични вещества, образувни са близо 2500 досъдебни производства, близо 3000 човека са задържани. Публична тайна е какво се случва в питейните заведения нощем. Разпоредил съм тези, които се занимават с такива практики, да бъдат установени и наказани, но това не може да става за сметка на правата на клиентите и няма да допусна да се засягат неоснователно правата на граждани", категоричен е Демерджиев.

 

По казуса е разпоредена проверка. Според Демерджиев има разминаване между информацията от медиите и областния управител.

 

Той отказа да коментира номинацията на ГЕРБ за премиер. "Мен никой не ме е канил да участвам в никакво правителство", разкри Иван Демерджиев.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени