Денков: През 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България

Нито една форма на насилие няма оправдание, заяви премиерът

Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

В Международния ден за борба с насилието над жените имам едно силно послание: Нито една форма на насилие няма оправдание. Това каза в специално обръщение, разпространено от правителствената пресслужба, премиерът акад. Николай Денков. Той припомни, че през 2023 година над 20 жени са убити от мъже в България. Общо 1359 са регистрираните случаи на домашно насилие и това са само тези, за които има информация.

 

По думите на премиера това не е само за проблем на жените: "Проблем е за всеки, който се чувства слаб и има усещането, че по-силният има възможност да го нарани, дори да го убие".

 

Николай Денков описа мерките, които кабинетът е предприел за борба с домашното насилие - създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, създаването на сектор "Домашно насилие" към Министерството на вътрешните работи, обучението на хората, които работят в този сектор, както и увеличаването на броя на кризисните центрове в страната.

 

"Борбата срещу насилието над жените е на всички нас: съседи, роднини, колеги. Всеки знак за насилие трябва да бъде адресиран, всяка рана трябва да бъде последна. Това са нашите майки, дъщери, сестри, съседи и колеги. Няма да позволим те да живеят в агресия. Насилието няма оправдание", подчерта акад. Денков.

Още от "Закон и ред"

Главните прокурори на България и Турция - Борислав Сарафов и Бекир Шахин, откриха съвместен форум за противодействие на

Във форума участват магистрати от Върховна прокуратура, следователи от Национална следствена служба, представители на ГДБОП-МВР, ДАНС, както и прокурори от Република Турция

Прочетете повече прочетете повече

Родителите на Филип: Съдиите и прокуратурата са на страната на убийците. Не очаквахме убиецът на сина ни бъде освободен

Бащата на Филип посочи, че делото е седяло "на трупчета" цяла година преди да излезе резултатът от кръвната проба на мъжът, блъснал сина му на пешеходна пътека

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени