Депутати от ГЕРБ-СДС искат тълкуване на текста за независимостта на съдебната власт

Конституционният съд е образувал дело, което е разпределено на съдия Филип Димитров

Конституционен съд
Конституционен съд Източник: Zonanews

Депутати от ГЕРБ-СДС поискаха от Конституционния съд да тълкува текстовете от основния закон, свързани с независимостта на съдебната власт. На сайта на Конституционния съд е публикувано искането на депутатите, което е внесено днес, в последния ден на 48-ото Народното събрание. Конституционният съд е образувал дело, което е разпределено на съдия Филип Димитров.

 

Депутатите искат от конституционните съдии да тълкуват понятието "независимост на съдебната власт". И задават въпроса дали, освен независимост на съдебната власт от другите две държавни власти - законодателна и изпълнителна, и функционалната независимост на всеки отделен съдия, съдебен заседател, прокурор и следовател, включва ли се и институционална, организационна и йерархична независимост между трите органа, включени в системата на съдебната власт - съд, прокуратура и следствие.

 

Пред нас е една от най-тежките глави, посветена на съдебната власт. Тя е една от най-спорните глави, която може да препъне цялата Конституция, ако не можем да намерим оптималната формула за излизане от положението, тъй като има диаметрално противоположни становища по някои от основните принципи.

 

Както се вижда, главата "Съдебна власт" на Конституцията и до ден днешен е в центъра на политическия дебат и е в състояние да препъне политическата и институционалната система на Републиката, посочват от ГЕРБ.

Още от "Закон и ред"

Иван Гешев в Брюксел: Поради отстъпление от върховенството на правото в България се създават условия за прокарване на ру

Налице са негативни тенденции за повишаване нивата на престъпността и в същото време намаляване на броя на разследванията срещу организираната престъпност, заяви той

Прочетете повече прочетете повече

Активната роля на прокуратурата по противодействие на зловредното руско влияние в България – акцент при срещите на главн

Иван Гешев се срещна с Райнер Виланд, заместник-председател на Европейския парламент, заместник-председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП Рафаеле Станканели и др.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени