Депутатите гласуваха окончателно: Главният прокурор да се маха с 13 гласа, а председателите на ВКС и ВАС - със 17

БСП напусна залата и не участва в гласуването

Пленарна зала на НС, Народно събрание, народни представители,  дебати
Пленарна зала на НС, Народно събрание, народни представители, дебати Източник: Zonanews

Със 172 гласа "за" народните представители решиха, че главният прокурор ще бъде освобождаван с 13 гласа от Пленума на ВСС, а председателите на ВКС и ВАС - със 17 гласа. БСП напусна залата и не участва в гласуването. А "Възраждане" гласуваха с "въздържал се". 

 

Досега обвинител №1 се избираше и освобождаваше с мнозинство също от 17 гласа. В преходните разпоредби на съдебния закон пък се предвижда, че при започнала процедура по освобождаване на главния прокурор, ще бъде приложен новия текст. Тоест за освобождаването на Иван Гешев, за когото започна процедурата, ще бъде приложен именно този текст.    

 

Преди това с 210 гласа "за" и без дебат депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор. БСП не бе в залата. Той предвижда, когато има сигнал срещу обвинител №1 той да бъде даван на шефа на Наказателната колегия на ВКС, който да го разпредели на прокурора по разследването на главния прокурор. Той ще с избира на случаен принцип от списък със съдии с ранг на върховни. След като се образува дело, друг съдия, но вече само Наказателната колегия на ВКС, също ще става прокурор, който ще контролира този по разследването. 

 

И докато по тази тема  нямаше никакви спорове и беше ясно, че ще бъде гласувана, то далеч  не така стоеше въпросът именно с избора и освобождаването на тримата големи. Първо Рая Назарян от ГЕРБ предложи изборът и махането на главния прокурор да става с 13 гласа във ВСС, а за шефовете на ВКС и ВАС да е 17 гласа. Вчера тя направи предложение и за тях да са достатъчни 13 гласа, което беше посрещнато с много негативи и мнозина съзряха намеса в съдийската общност.

 

Петър Петров от "Възраждане" пък попита с какво основание другите двама големи са изключени. Според него само, за да може сегашната процедура да приключи с 13 гласа. Той поясни обаче, че подкрепят механизма за разследване на главния прокурор. 

 

Никола Минчев от ПП-ДБ поясни, че няма нищо странно да има различно третиране на главния прокурор от останалите двама. Надежда Йорданова от ПП - ДБ призова народните представители да подкрепят съдебния контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство. 

 

Според предложението на вносителите ще се атакуват отказите само за тежки престъпления. От "Възраждане" поискаха да се обжалват отказите от образуване за дела за всички престъпления. 

 

"Една такава възможност би дала шанс чисто битови престъпления, които потъват, да излязат на светло", каза Мирослав Иванов от ПП - ДБ. Той посочи, че от 2017 г. внесените обвинителни актове са намалели наполовина. Той попита дали някой смята, че престъпността е намаляла. 

 

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС посочи, че трябва да има баланс. Не можело съдът да се занимава с всяка преписка.  Той бил "за" в случаите, когато има образувано досъдебно производство. "Съдът не може да каже на прокурора: Повдигни обвинения". Той призова да не се засипва съдът. Около 100 хил. били всички сигнали, които гражданите подават. 

Още от "Закон и ред"

При акция срещу купуване на гласове в кв. "Христо Ботев" в София полицията откри печатница за фалшиви дипломи

Засега само 7 души са арестувани във връзка с купуване на гласове, срещу тях са образувани и досъдебни производства, обясни директорът на СДВР

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени