Депутатите извадиха следствието от прокуратурата, става независим орган

Предложенията за отделяне бяха направени от Петър Петров от "Възраждане" между първо и второ четене

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Националната следствена служба беше извадена от прокуратурата. С промените на второ четене то става независима структура и ще се ръководи от директор. Досега ръководител на службата беше водена от главния прокурор.  

 

Предложенията за отделяне бяха направени от Петър Петров от "Възраждане" между първо и второ четене, но правната комисия не ги е разгледала, тъй като са били част от отхвърлен на първо гласуване законопроект.

 

С измененията сега номинация за директор на следствието ще могат да се правят от не по-малко от трима от членовете на ВСС и от министърът на правосъдието.

 

Създават се окръжни следствени служби към всеки областен административен център, а за София – и следствена служба "София-град". Сериозен дебат предизвикаха промените.

 

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков напомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало още през 2009 г. По думите му така прокуратурата е образувала следствено-прокурорска съветска система. Лидерът на БСП Корнелия Нинова взе думата и заяви, че никой не е наясно какво гласува.

 

"Под формата на редакционни и технически поправки се пренаписва целият законопроект. Някакво ново мнозинство между "Възраждане" и ГЕРБ пренаписва цялата съдебна реформа. Г-н Борисов гледа настрани... станете и го кажете!", ядоса се Нинова.

 

Независимият депутат Радостин Василев също каза, че така законът се пренаписва и добави "Така се осра това Народно събрание". Бившият правосъден министър Надежда Йорданова също се включи в дискусията като обясни, че това не било реформа и така се дава лош сигнал.

 

"В момента между първо и второ четене променяме принципно два важни момента в Закона за съдебната власт - организационната структура на НСлС и производството за дисциплинарна отговорност на съдиите, прокурорите и следователите", каза Йорданова.

 

Станислав Балабанов пък отбеляза, че по време на гласуването на така важните реформи от ПП-ДБ ги няма половината. Десислава Атанасова от ГЕРБ помоли колегите от ПП-ДБ и ИТН да не говорят от името на ГЕРБ. "Доскоро бяхте в коалиция", отбеляза тя. За да се спре размяната на реплики и групите да обмислят решенията си председателстващият НС - Росица Кирова даде почивка.

Още от "Закон и ред"

Прокурор Илиана Кирилова отказва на Никола Минчев да се яви в комисията "Нотариуса" на НС

Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото, пише тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени