Депутатите отложиха отстраняването на Антон Славчев от Антикорупционната комисия

За шестте месеца по дела на Комисията за противодействие на корупцията са обвинени 23-ма души, а отнетото в полза на държавата имущество е за 3,5 млн. лв.

КПКОНПИ
КПКОНПИ Източник: Zonanews

Депутатите отложиха гласуването за отстраняването на Антон Славчев като временно изпълняващ длъжността председател на Антикорупционната комисия. Той представи доклади за дейността на ПКП и КОНПИ за първите 6 месеца на 2024 г., а трета точка в дневния ред беше гласуването на отстраняването му по предложение на ПП-ДБ.

 

Тервел Георгиев от ГЕРБ-СДС обаче предложи гласуването на да отложи за следващо заседание, за да се уточни дали има депутати от комисията в парламента, които са в конфликт на интереси. Той имаше предвид Лена Бориславова, за която в КПК е имало проверка по сигнал. Мнозинството гласува "за".

 

Народните представители от ресорната комисия изслушаха докладите и задаваха въпроси в два кръга, въпреки бележката на Росен Желязков, че това не е процедура по изслушване. Председател на комисията е съпартиецът му Георги Георгиев. Депутатите питаха Славчев за проверки и дела срещу политическите си опоненти, на което Славчев отговаряше лаконично и без имена. 

 

За шестте месеца по дела на Комисията за противодействие на корупцията са обвинени 23-ма души, а отнетото в полза на държавата имущество е за 3,5 млн. лв. Антон Славчев обърна внимание на депутатите, че след тълкувателно решение на ВКС почти всички искове на комисията за отнемане на имущество са ревизирани, а за това институцията дължи обезщетения и държавни такси, за които няма пари в техния бюджет.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени