Депутатите приеха ветото на президента – НСлС остава в Прокуратурата

Без убедителни аргументи Народното събрание ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз

Народно събрание, гласуване в НС
Народно събрание, гласуване в НС Източник: Zonanews

Депутатите приеха ветото на държавния глава Румен Радев относно промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които директорът на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите да се обособят в самостоятелни органи, предаде БГНЕС.

 

Бранимир Балачев от ГЕРБ – СДС заяви, че ще подкрепи ветото на държавния глава. "Нека да проведем сериозен дебат по какъв начин ще структурираме разследващия орган, който да разкрива обективната истината", каза Балачев.

 

"Ние от ПП-ДБ ще подкрепим ветото на президента срещу измененията в Закона за съдебната власт". Това заяви Надежда Йорданова. "Оспорените изменения бяха приети при един недобър законодателен процес, а на второ четене бяха внесени неща, които бяха отхвърлени на първо", заяви още тя и уточни, че "пороците на законодателния процес водят до ниско доверие в НС" и те трябва да спрат.

 

Гласуването не мина и без спор между политическите партии. Мая Димитрова от БСП също изрази подкрепа за ветото на Президента, като уточни, че така не се приемат закони. "Мнозинството прие промените в ЗСВ, и резултатите са налице. Вероятно следствието трябва да е независимо, но това ли е начинът, по който да се правят съдебни реформи? - те трябва да се обмислят добре", каза още тя.

 

Бойко Рашков от ПП–ДБ заяви, че въпросът за следствието е вълнувало много политици близо 15 години. "ПП не е взело участие в сливането на следствието с прокуратурата, а тези, които са взели решението през 2006 г. за промени в Конституцията, трябва да дадат отговор за делата на трупчета – за сливането на следствието с Прокуратурата", коментира Рашков.

 

"Мотивите на Президента са рехави. Спомняте ли си как в 48–то НС приехме промените в НК, помните ли как върнахме хартиената бюлетина, но това не беше проблем за вас. Когато ние от "Възраждане" извеждаме последователни аргументи за даден законопроект, той не се приема, защото противоречи на вашите политически интереси", това заяви Цвета Рангелова от "Възраждане".

 

Припомняме, че на 2 юни по време на второ четене на ЗСВ депутатите решиха Националната следствена служба да се отдели от прокуратурата. На 14 юни президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание параграфи 3-10 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), тъй като според него тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 г. с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела. Така без убедителни аргументи Народното събрание сега ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз.

 

В мотивите за ветото на държавния глава се подчертава също така, че при приемането на оспорените разпоредби от Закона за изменение и допълнение на ЗСВ не е съобразено императивното изискване на Конституцията законите да бъдат приемани от Народното събрание с две гласувания.

 

Не са спазени важни положения в Закона за съдебната власт. Нарушени са и редица разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, смятат юристите на президентската институция. Законопроектът се връща за повторно разглеждане при депутатите, а срокът между първо и второ четене ще бъде 4 седмици.

Още от "Закон и ред"

Главните прокурори на България и Турция - Борислав Сарафов и Бекир Шахин, откриха съвместен форум за противодействие на

Във форума участват магистрати от Върховна прокуратура, следователи от Национална следствена служба, представители на ГДБОП-МВР, ДАНС, както и прокурори от Република Турция

Прочетете повече прочетете повече

Родителите на Филип: Съдиите и прокуратурата са на страната на убийците. Не очаквахме убиецът на сина ни бъде освободен

Бащата на Филип посочи, че делото е седяло "на трупчета" цяла година преди да излезе резултатът от кръвната проба на мъжът, блъснал сина му на пешеходна пътека

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени