Десислава Атансова спечели делото срещу Нинова и на трета инстанция, председателката на БСП осъдена да плати 4000 лева (ДОКУМЕНТИ)

Корнелия Нинова е доказана "г-жа Лъжа", постанови Върховният касационен съд

Десислава Атанасова, ГЕРБ
Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Десислава Атанасова осъди Корнелия Нинова по дело, заведено от лидера на БСП срещу ГЕРБ. Делото е за твърденията на Атанасова, че соцлидерката лъже, че е проверявана от трима главни прокурори за сделката с "Техноимпекс".

 

Това става ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 23.11.2022 г., което е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото е по жалба на Корнелия Нинова срещу Десислава Атанасова, по която лидерката на БСП иска Атанасова да й заплати сумата от 30 000 лв. за нанесени неимуществени вреди с твърдения, изнесени в медиите.

 

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова
Източник: БСП

Корнелия Нинова е доказана "г-жа Лъжа", постанови Върховният касационен съд.  Повод за иска на Нинова срещу настоящия председател на ПГ на ГЕРБ-СДС станаха изказвания, в които Атанасова, нарича Нинова "г-жа Лъжа", защото е твърдяла, че е проверявана от трима главни прокурори за приватизацията на Техноимпекс и никой нищо не е намерил.

 

По новото дело, спечелено ог Атанасова, с документ от прокуратурата се доказа, че Нинова не е проверявана от държавното обвинение за Техноимпекс НИКОГА, т.е. е излъгала в това свое твърдение. Най-забавната част от "фактически установените" обстоятелства в решението са споменаването конкретно с имената им на Техноимпекс и Нинова като примери за лоша приватизация не къде да е, а в книга "Корпуцията - основен елемент в управлението на СДС", издадена от ... ВС на БСП през 2001 г. Същата партия, която Нинова сега оглавява по ирония на съдбата.

 

В интервю на 30 ноември 2017 г. по телевизия Канал 3 Атанасова твърди: "не е вярно, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е проверявана от трима главни прокурори за сделката за "Техноимпекс", както тя твърди, всъщност никой не я е проверявал". 

 

Съдът е посочил, че всяко от тези твърдения се основава на цитати от писмото на главния прокурор от 29 ноември 2017 г., от книгата "Корупцията - основен елемент в управлението на СДС юни 1997 г., издадена от Българската социалистическа партия, чийто председател е ищцата, както и на статии от сайтове в Интернет.

 

Според съда тези факти са пресъздадени от Д. А. правдиво и никой от тях не представлява изнасяне на неистина. Поради това за никой от тези факти ответницата не може да носи отговорност.

 

След тези разяснения, съдът е посочил, че от процесните изявления на  Аатанасова  твърдения за факти са следните: Първо, че според писмото на главния прокурор Нинова не е проверявана във връзка с приватизацията на Техноимпекс. Съответно, че твърденията й, че е проверявана от трима главни прокурори, са лъжа.

 

Според решението на ВКС твърдението на Атанасова не представлява лъжа и Нинова е излъгала, че е проверявана три пъти от прокуратурата по тази сделка. Нинова е осъдена да заплати на Атанасова 2400 лв., адвокатски хонорари, а на ПП "ГЕРБ" сумата от 1700 лв. направени разноски по делото. 

Ето и цялото решение на съда:

 

Решението на ВКС по делото на Нинова срещу Атанасова
Решението на ВКС по делото на Нинова срещу Атанасова Източник: Zonanews
Решението на ВКС по делото на Нинова срещу Атанасова
Решението на ВКС по делото на Нинова срещу Атанасова Източник: Zonanews
Решението на ВКС по делото на Нинова срещу Атанасова
Решението на ВКС по делото на Нинова срещу Атанасова Източник: Zonanews
Решението на ВКС по делото на Нинова срещу Атанасова
Решението на ВКС по делото на Нинова срещу Атанасова Източник: Zonanews

 

Още от "Закон и ред"

Главният прокурор Иван Гешев обсъди борбата с антисемитизма с представители на четири от водещите еврейски организации в

Иван Гешев запозна представителите на еврейската общност с ангажимента на българската прокуратура за ограничаване и недопускане на антидемократични и антисемитски прояви у нас

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата: Нужен е експертен, а не политически дебат за правна реформа

Нарушават се базисни европейски ценности като върховенството на правото и разделението на властите, което е сериозен повод за притеснение за спазването на основни демократични принципи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени