Десислава Танева: Издадени са 28 предписания за нарушения на заведения от 1 март до сега

БАБХ е извършила над 1500 проверки на заведения за хранене

Десислава Танева, министър на земеделието и храните
Десислава Танева, министър на земеделието и храните Източник: NOVA

"За тези пет дни от отварянето на заведенията Българската агенция по безопасност на храните – до 5 март включително, е извършила над 1500 проверки на заведения за хранене. Агенцията не е спирала контрола и по времето, което те не работеха, а някои от тях предлагаха храна за вкъщи. За последните дни са издадени 28 предписания. А от 1 март до момента нашата система е получила едва шест сигнала”. Това заяви пред NOVA, министърът на земеделието и храните  Десислава Танева.


По думите й противоепидемичните мерки се спазват от заведенията. Има леки нарушения като липса на дезинфектанти и график за дезинфекцията на помещенията, както и табели за измиване на плодовете и зеленчуците. "Хората са положили усилия, за да спазват мерките, дадени в разписанията на здравните мерки", подчерта министърът.


"За миналата година страната беше разделена на две – Източна България беше засегната от суша, а в Западна България имаше добри добиви. Имахме по-малък добив на пшеница, но ние сме толкова добър износител на зърнени култури, че сушата не можа да повлияе на производството на хляб. Над 1.9 млн. тона са запасите от пшеница и царевица към 1 март. Това е в пъти повече от нуждите на местното население. Добивите бяха много добри за една част от производителите. Ние сме голям нетен износител и повече от половината от произведеното у нас го изнасяме. Международният пазар определеня ценовите нива и имаме едни от най-високите цени на зърнени култури. Това увеличение на цените, което е от около 20% при пшеницата, оказа влияние на цените на хляба у нас, но не в същия процент. Има малко поскъпване и това повишение на цената на суровините доведе до малко поскъпване на някои основни продукти", каза още Танева. Тя обясни, че зърнопроизводството ни като сектор е най-пазарно ориентирано като конкуретноспособност и най-финансово устойчиво. Направено е всичко възможно, за да се намерят инструменти за подкрепа в сушата. Осигурена е подкрепа по de minimis заради сушата в размер на близо 18 млн. лв. в края на годината.


"За сектор "Пчеларство 2020 г. беше рекордна за подкрепа. За 2019 и 2020 г. данните показват, че 2020 се запазват добрите нива на експорт на сектора. Имаме изключително експортно ориентиран отрасъл. Няма намаление на цените в тази насока. Трудностите, с които се сблъска секторът, са обичайните. Въведохме и система за известяване на пчеларите за пръскане с препарати, за да е много по-ясно кой каква отговорност носи", допълни Танева.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени