Днес се очаква присъдата на полицая, който задуши Джордж Флойд

На 20 април съдебно жури призна Шовин за виновен по три обвинения, включително в убийство от втора и от трета степен

Флойд и Шовин
Флойд и Шовин Източник: Instagram
ъдът в Минеаполис днес трябва да произнесе присъдата над полицай, който при арест задуши чернокожия Джордж Флойд. Обвиненията срещу Дерек Щовин са общо 3, най-тежкото от които е за "непредумишлено убийство". Трагичният инцидент се случи на 25 май миналата година.
 
Арестуваният почина, след като полицейски екип го арестува за дребно престъпление, а полицаят Шовин го държа близо 10 минути притиснат към земята с коляно. Полицаят настоя пред съда, че просто е изпълнявал служебния си дълг, помагайки на свои свои колеги да задържат чернокожия, чиято смърт предизвика вълна от протести в цялата страна срещу расизма и полицейското насилие.
 
Шовин поиска да бъде освободен условно от затвора, като бъде приспаднато времето, което вече е прекарал в ареста. Прокуратурата от своя страна настоя Дерек Шовин да остане зад решетките 30 години. На 20 април съдебно жури призна полицая за виновен по три обвинения, включително в убийство от втора и от трета степен. Докато чака присъдата си, бившият полицай е държан в затвор с максимална сигурност в щата Минесота.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени