До часове Иван Гешев ще поиска имунитета на Руди Гела

Обвинението е по член 143 от наказателния кодекс "за принуда", по което се предвижда до 6 години затвор

Радостин Василев
Радостин Василев Източник: Zonanews

Главният прокурор Иван Гешев ще внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане до председателя на Народното събрание Росен Желязков за сваляне на имунитета на народния представител Радостин Василев, съобщава ПИК от достоверни източници от Съдебната палата. Днес прокурор от Софийска градска прокуратура е предоставил всички доказателства в кабинета на главния прокурор.

 

Обвинението е по член 143 от наказателния кодекс "за принуда", по което се предвижда до 6 години затвор. Ако бившият министър на спорта бъде квалифициран като "длъжностно лице" в момента на извършване на деянието - 13 юни 2022 година - наказанието е от 2 до 10 години затвор. 

 

Припомняме, че в деня, когато спортният министър в оставка обяви отцепването си от "Има такъв народ", заедно с петима депутати, Тошко Йорданов огласи на пресконференция запис от телефонен разговор, в който ясно се чува как Радостин Василев притиска Христинка Иванова да напусне.

 

На 17 март 2023 година ПИК публикува интервю на Соня Колтуклиева с Георги Георгиев, бивш депутат от ИТН и от ПП, който свидетелства за търгашество в дома на Радостин Василев на 10 юни 2022 година, когато от Кирил Петков са поискани по 500 000 евро на народен представител, за да напусне четата на Слави и да подкрепи правителството във вота на недоверие на 23 юни.

 

Софийска градска прокуратура се самосезира от фактите, изнесени в разговора на Соня Колтуклиева и Георги Георгиев, по случая е образувано досъдебно производство. Радостин Василев е народен представител от "Има такъв народ" в 45-я, 46-я и 47-я парламент, министър на младежта и спорта в правителството на Кирил Петков, народен представител в 48-я и 49-я парламент от "Продължаваме промяната".

 

Странна е неизяснената, но очевидна зависимост на Кирил Петков от Радостин Василев. Съпредселателят на "Продължаваме промяната" дори заплаши съпартийците си с оставка, ако не гласуват ренегатът да огла

 

ви габровската листа за изборите на 2 октомври 2022 година. Заради силовото налагане на Радостин Василев в "Продъжаваме промяната", партията беше напусната от Яна Балникова, Иван Христанов, Иван Манев и Виолета Иеремиева.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени