До дни екстрадират от Дубай "агент Китин" - дясната ръка на Черепа

За него се смята, че е използвал контактите си с руски разузнавателни служби, които има от края на 80-те години, за да подсигури убежището на Черепа

Георги Попов
Георги Попов

Това съобщи Агенция ПИК като се позовава на адвокат, близък до двамата бегълци в Дубай. Преди два дни съд в арабската държава е приел искането на българските власти за връщането на Попов, който има повдигнати обвинения за участия в престъпна група с ръководител Божков. 

 

Георги Попов е секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС, с псевдоним "Китин", за когото Zonanews подробно писа преди няколко месеца на базата на докумените от неговото лично дело (ЛД) и работно дело (РД) в архива на Комисията по досиетата. Агент "Китин" е участвал в секретни операции по придобиване на забранени запани технологии в края на 80-те години под егидата на Москва с цел заобикаляне на ограниченията на КОКОМ - тогавашната западна организация за недопускане на трансфер н авърхови технологии за Съветите и Източния блок.

 

 

Секретен сътрудник Китин - Георги Попов - е привлечен за ОРОН на ПГУ-НТР-ДС
Секретен сътрудник Китин - Георги Попов - е привлечен за ОРОН на ПГУ-НТР-ДС (2)
Секретен сътрудник Китин - Георги Попов - е привлечен за ОРОН на ПГУ-НТР-ДС 
Секретен сътрудник Китин участва в многобройни срещи и операции за доставка на ембаргово оборудване
Секретен сътрудник "Китин" участва в многобройни срещи и операции за доставка на ембаргово оборудване

Той и Васил Божков-Черепа, се укриват от българските разследващи в Дубай от началото на февруари 2020 г. На този етап съдът в арабската държава е приел искането за връщането на "Китин", за когото се смята, че е използвал контактите си с руски разузнавателни служби, които има от края на 80-те години, за да подсигури убежището на Черепа. Сериозни основания имат подозренията, че връзките на Попов с руски разведки са били причина Васил Божков да го вземе него при бягството си от България, вместо собствената му съпруга Елена Динева. 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени