Докладът на Рашков до ВСС срещу Гешев: Амалгама от медийни публикации, фейк новини, тенденциозно подбрани факти, малко чат от Бобокови и адвокатстване на Радев

В доклада се казва, че Бюрото за защита на свидетели е използвано за претърсвания в сградата на "Дондуков" 2, което е злоупотреба със задълженията на служителите на бюрото

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: Lex.bg
Висшият съдебен съвет публикува доклада от над 100 страници на вътрешния министър Бойко Рашков до министъра на правосъдието Янаки Стоилов, който по-рано през деня поиска от ВСС да отстрани преждевременно главния прокурор Иван Гешев заради действия, накърняващи авторитета на съдебната власт.

Докладът на Бойко Рашков до Янаки Стоилов
Докладът на Бойко Рашков до Янаки Стоилов Източник: ВСС


В доклада на Рашков са изредени няколко причини за искането. Избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство в разрез със Закона за специалните разузнавателни средства. От него става ясно, че друга причина за този доклад е акцията на прокуратурата в президентството, когато имаше претърсване на кабинети на съветници. В доклада се казва, че Бюрото за защита на свидетели е използвано за претърсвания в сградата на "Дондуков" 2, което е злоупотреба със задълженията на служителите на бюрото, нарушава принципа за разделение на властите и е недопустимо посегателство над друга институция.
 
"Разпоредената от Гешев акция е безпрецедентна и дискредитира пред обществото и света държавността в лицето на нейните институции", пише още в доклада.
 
Повод за искането за уволнение са и публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невинност. Тук се посочва нежеланието на Гешев да се яви пред Мониторинговата група за демокрация в Европарламента и коментара му пред БНТ, че не подкрепя принципа на разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна и определя отстояващите това право като "десни екстремисти". 
 
Бойко Рашков е видял прегрешение на Гешев и в "пренебрегването на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаването на специализирани отдели в СРП и СГП", в чието окомплектоване участват командировани прокурори, което поставя под въпрос тяхната независимост. Ръководителят на държавното обвинение грубо е нарушил принципа за разпределение на делата, като е определил това да става с резолюция на административния ръководител, т.е. със субективен избор на прокурор.
 
Приложени са медийни публикации, стенограми на разговори, декларации на Съюза на съдиите, Висшия адвокатски съвет и пр. Целият доклад може да бъде прочетен тук.

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени