Допълнителни служители в Украйна изпраща Международния наказателен съд

Международният наказателен съд (МНС) ще разследва предполагаемото клане в източния украински град Изюм

Руски военнопрестъпници в град Изюм
Руски военнопрестъпници в град Изюм Източник: Сегодня

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан обяви, че ще изпрати допълнителни служители в Украйна, за да разследват военни престъпления.

 

Членове на екипа му ще заминат за Украйна следващата седмица, за да разследват твърденията за военни престъпления в източната част на страната, заяви Хан на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк в четвъртък. Припомняме, че в последната седмица украинските власти откриват множество масови гробове край Изюм, след като си върнаха този град.

 

Множество са сравненията между Изюм и Буча. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска вече Международният наказателен съд (МНС) да може да разследва предполагаемото клане в източния украински град Изюм.

 

През май Международният наказателен съд проведе най-мащабната операция в историята на терен в Украйна. От тогава експертите на съда постоянно присъстват там.

 

"Сега сме във фаза на съдебна, обективна и безпристрастна, понякога много досадна работа за установяване на фактите и отделяне на истината от измислицата", каза той. Според главния прокурор това, което вече е видял в Украйна, е много тревожно. 

 

"Тъй като съм бил три пъти в Украйна, видях много разрушения, страдания и щети, което засилва решимостта ми и по-ранното ми предположение, че има основателни причини да се смята, че са извършени престъпления от юрисдикцията на съда", заяви Хан.

Съдът в Хага разглежда военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и актове на агресия.

 

Хан заяви, че приоритетите на съда в разследването са умишлените удари по граждански обекти и принудителното изселване на хора от Украйна, включително деца. Според оценки от различни източници, включително официална Москва, след инвазията властите са разпитали, задържали и принудително депортирали в Русия до 1,6 милиона украинци.

 

Съединените щати, Великобритания и други страни, заседаващи в съда, призоваха Русия да понесе отговорност за жестокостите в Украйна.

Външният министър на Русия Сергей Лавров присъства на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, но напусна залата веднага след като произнесе речта си, в която повтори опорните точки на Кремъл за войната и отново обвини западните сили за продължаването на конфликта в Украйна с доставките на оръжие за Киев.

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени