Доживотен затвор за убиеца на Евгения и помагача му

Присъдата подлежи на обжалване, а защитата на Владимирови даде знак, че ще действа

Софийски градски съд (СГС)
Софийски градски съд (СГС) Източник: Zonanews

"Присъдата е постановена не поради липса на смелост и страх от общественото мнение, както заяви защитата на подсъдимите, а защото съдебният състав е убеден във виновността им и в справедливостта на наказанието", посочват от Софийския градски съд.

 

Делото за убийството на Евгения Владимирова, чието тяло беше открито в куфар, приключи с осъдителни присъди. Орлин Владимиров и соченият за негов съучастник - баща му Пламен Владимиров, получиха доживотен затвор.

 

18-и състав на Софийския градски съд призна Орлин Владимиров за виновен, че на 13 октомври 2021 г. е убил умишлено Евгения по особено мъчителен начин - чрез удушаване. А баща му - Пламен е оказвал съвети и помощ и е укрил тялото на Евгения. С тези мотиви съдът постанови двете доживотни присъди. В последната си дума към съда Орлин каза, че никога не е искал това са се случи. 

 

Досега Орлин Владимиров беше в затвора, а баща му Пламен беше на свобода. Преди произнасянето на решението той влезе в залата със закъснение и със сак. Бившият служител на ДАНС е давал указания на сина си как да убие Евгения и как да прикрие случилото се. След убийството ѝ - баща и син я обявиха за издирване.

Месец я търсиха - докато не се разбра, че тялото на младата жена е в куфар, захвърлен край хвостохранлището на Перник. Двамата използвали знанията си - като бивш служител на службите и опитен IT специалист в заличавенето на следите си.

 

"Със сигурност присъдата ни удовлетворява, това беше много тежък процес, много труден за събиране на доказателства, отне много време на разследващите органи, на прокуратурата, събирахме зрънце по зрънце. И двамата подсъдими са достатъчно интелигентни, а в лицето на бащата имат опита да прикрият и организират деянието", заяви Иван Кучиев, прокурор в Софийска градска прокуратура.

 

Съдът уважи изцяло гражданските искове на близките на пострадалата за неимуществени вреди, които възлизат на 2.3 млн лева, от които 500 000 лв. на малолетния син на Евгения.


"Нищо не може да я върне, и милион да ни дадат. Но съм доволна от съда. Присъдата е добра, въпреки че не е без право на замяна. Продължаваме да се борим", посочи Капка Чорбанова, майка на убитата Евгения.

 

Присъдата подлежи на обжалване, а защитата на Владимирови даде знак, че ще действа в тази посока. "Предстои още работа да се свърши по това делото, тепърва е на първа инстанция, тепърва има да се съберат още доказателства. Надявам се апелативните съдии да вникнат в това каква е истината", съобщи Емануил Бастев, адвокат на Орлин Владимиров.

 

Съдебната палата осъмна с плакати - "Доживотна присъда без право на замяна". Това си искане ще препотвърди пред Съда и защитата на семейството на Евгения. Заседанието започна с минута мълчание от близки и приятели на Евгения, който държаха нейни снимки в ръцете си.

 

Припомняме, че тялото на Евгения беше намерено в куфар преди две години в безлюдна местност край Перник. 11 месеца след началото на процеса, той приключва на първа инстанция. На последното заседание Орлин Владимиров направи пълни самопризнания. Той обясни пред съда, че е убил Евгения, отричайки да го е планирал.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени